Hlavní obsah

Češky se bojí mít děti „na hromádce“. Trend se po letech zlomil

Foto: Profimedia.cz

Česká populace. (ilustrační foto)

Reklama

Počet obyvatel v Česku se za letošních devět měsíců zvýšil o téměř 32 tisíc na 10,68 milionu. Na zvýšení počtu obyvatel má opět zásluhy zahraniční migrace, které vévodí občané Ukrajiny.

Článek

Podle odbornice na demografii Jitky Rychtaříkové z katedry demografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy není přírůstek počtu obyvatel nijak zásadní. Na čerstvých statistikách je podle ní pozoruhodné to, že se snížil počet dětí narozených mimo manželství.

„Podíl dětí narozených mimo manželství klesl na 48,2 procenta. Ještě před třemi lety to sahalo až k padesáti procentům, což byl problém,” řekla pro Seznam Rychtaříková.

Demografické údaje ukazují, že v mnoha evropských zemích je číslo ještě vyšší a neklesá. Proč tedy v Česku klesat začalo? Odpověď není příliš povzbudivá.

„V Česku nemáme žádný legislativní rámec, který by ženu chránil. Pro ženu je obtížné vymáhat po muži výživné,” vysvětluje Rychtaříková.

Dalším problémem je podle odbornice změna věkové struktury české populace.

„Do roku 2050 stoupne o deset procent lidí, kteří jsou starší šedesáti let,” řekla Rychtaříková. Řešením je dle jejího názoru podpora harmonizace rodinného a profesního života. „Je důležité, aby vláda vybudovala lepší podmínky pro rodiny. Mělo by jít skloubit profesi a rodinu,” doplnila.

Rodinná politika je podle ní v Česku slabá. Stát sice podporuje rodiče na rodičovské dovolené, ale částka je nízká a rozložená na velmi dlouhou dobu. Tradičně zmiňovaným problémem je i nedostatek míst ve školkách či jeslích nebo jejich obdobě.

Jedna třetina Čechů ve dvou krajích

Kromě věkového rozložení se v Česku mění i místní rozložení populace.

Statistiky ukazují, že nejvíce lidí přibývá ve středních Čechách. Druhý nejvyšší počet obyvatel získala za devět měsíců Praha. Naopak nejvíce obyvatel ubylo Moravskoslezskému kraji.

Moravskoslezský kraj byl zároveň jedním z pěti regionů, kde se počet obyvatel za letošní tři čtvrtletí snížil. Klesl i v Karlovarském kraji, kde žije nejméně lidí v Česku.

Podle Rychtaříkové to souvisí s pracovními příležitostmi. „Lidé jdou za prací a lze očekávat, že čím dál tím více se jich bude do Prahy a Středočeského kraje stěhovat, pracovní příležitosti jsou zde podle statistik lepší,” vysvětlila.

Statistiky ale už minulý měsíc upozornily na to, že v roce 2070 bude třetina obyvatel České republiky žít jen ve dvou krajích: v Praze a středních Čechách.

Reklama

Doporučované