Hlavní obsah

Češi věznění v Turecku přistáli v Praze. Vše víme jen z médií, zlobí se rodina

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Erdogan a český premiér Babiš při společném jednání loni v září.

Reklama

aktualizováno •

České republice se podařilo vyjednat propuštění dvou jejích občanů vězněných kvůli údajné spolupráci s kurdskými milicemi. Na Twitteru to oznámil sám premiér. Právě z médií se informace dozvídají i nejbližší obou Čechů.

Článek

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase poslal turecký soud za mříže v srpnu 2017. U dvojice se při kontrole našly kompromitující letáky a fotografie, které údajně potvrzovaly příslušnost Čechů ke kurdským milicím YPG. Ty Turecko považuje za teroristickou organizaci.

V pátek v podvečer přistál vládní speciál s oběma Čechy na letiště v pražských Kbelích. Podle informací ČTK je z letiště odvezla sanitka. Čeká je lékařská prohlídka a dvoutýdenní karanténa v nemocnici.

Informace o propuštění či karanténě v nemocnici ale nemá minimálně část zákonných zástupců. V oficiálním vyjádření už se proti tomu ohradili.

„Informace o propuštění Mirka Farkase doposud nám nebyla sdělena a tudíž ani nevíme kde a kdy si můžeme Mirka vyzvednout. Považujeme za zcela neakceptovatelné, že Vláda ČR jejich propuštění oznámila veřejně a nejbližší rodina čerpá informace teprve z médií. Rozhodně není pravdou, že by rodina o jejich propuštění byla předem informovaná,“ stojí v prohlášení podepsaném Kateřinou Farkasovou-Vávrovou (sestrou Miroslava Farkase a jeho tetou Pavlína Vaňovou. Obě jsou přitom Farkasovými oficiálními zástupkyněmi.

„V každém případě děkujeme všem, kteří se na propuštění Mirka s Markétou podíleli prosíme Vás, aby oba získali po návratu potřebný klid, jelikož si prošli velmi těžkým obdobím,“ dodaly.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček hovořil podle svých slov Kateřinou Farkasovou až v pátek večer.

„Se sestrou pana Farkase jsem hovořil poté, co letadlo přistálo a vysvětlil jim důvody, proč jsme nemohli předem, tedy před odletem, o převozu příbuzných informovat,“ napsal v reakci Seznam Zprávám Petříček.

„S rodinou paní Všelichové hovořili kolegové. Paní Vávrovou jsem informoval o tom, že je o bratra i paní Všelichovou postaráno a také jak budeme dále postupovat, včetně toho, že oba budou muset být v karanténě,“ komentuje Petříček a dodává, že podle něj paní Vávrová mimo jiné ocenila pomoc ze strany českých konzulů.

V osudu Čechů se angažoval například europoslanec Tomáš Zdechovský. Téma nadnesl při jednání s tureckým prezidentem Erdoganem i premiér Andrej Babiš. Ten se na Twitteru pochlubil úspěšným završením martyria obou Čechů, kdy Miroslava Farkase trápily zdravotní problémy.

Podle zjištění Seznam Zpráv původně Turecko nabízelo, že oba vězněné Čechy umístí do domácího vězení na území Turecka. To Praha odmítla. Nakonec Ankara souhlasila s propuštěním Všelichové s Farkasem a jejich návratem do vlasti. Babiš za podíl za úspěšném vyjednávání poděkoval i BIS.

„Děkuju ministerstvu zahraničí, spravedlnosti a obrany. Ve finále na té logistice spolupracovali všichni a jsem rád, že se to povedlo. Absolutně nic jsme neslíbili, je to bez podmínek,“ řekl premiér novinářům později při návštěvě Chebu. Babiš vyzval média ke zdrženlivosti. „Bylo by dobré, kdyby jim média dala trochu klidu, aby se dali do pořádku,“ uvedl. Jejich zdravotní stav ovšem označil za dobrý.

K návratu dvou Čechů do vlasti se vyjádřil i mluvčí BIS Ladislav Štícha, který pro ČTK řekl, že propuštění uvězněných je výsledkem ročního vyjednávání, a to nejen zpravodajců. „Bylo to skoro rok trvající velmi citlivé vyjednávání krok za krokem. Nakonec se nám podařilo, i díky vynikajícím kontaktům, které s partnery ve zpravodajské službě v Turecku máme, vyjednat jejich propuštění bez jakýchkoli podmínek. Považujeme to za veliký úspěch“.

Reklama

Doporučované