Hlavní obsah

Češi vyfotili korálovce zapotitlánského. A zjistili, že jsou první na světě

Čeští zoologové vyfotili v Mexiku vzácného hada. Je to první fotografie korálovce zapotitlánského.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obrovský úspěch slaví výprava českých zoologů, kteří vyjeli do Mexika fotografovat a zkoumat tamní živočichy. Jako první na světě vyfotili a dali české jméno vzácnému hadovi. Korálovec zapotitlánský, jindy schovaný v půdě, se vyhříval na kamenech.

Článek

„To je náš korálovec zapotitlánský. On ještě český název nemá, tak jsme ho takto pojmenovali. Byl popsán před deseti lety profesorem z Ameriky,“ ukazuje fotografii zoolog a cestovatel Daniel Koleška. „My jsme ho našli náhodou, čekali jsme úplně jiné hady. Zjistili jsme, že jsme úplně první na světě, kdo ho v divočině vyfotil. To považuji za jeden z velkých úspěchů a jeden z hlavních důvodů, proč tuto práci děláme.“

Korálovci jsou obecně vzato klidní hadi, podle Koleška neradi koušou. Spíš se snaží před vetřelci schovat, většinu času žijí v půdě.

„Při práci s nimi je samozřejmě nutno brát v potaz, že jsou jedovatí. Nosíme rukavice, které korálovec neprokousne, případně háčky či pinzety, pomocí kterých se zvířetem manipulujeme a zabraňujeme, aby nás kousl,“ vysvětluje Daniel Koleška.

Zoologové popisují svoji práci jako zálibu i profesi. Důležité jsou pro ně nejen fotky, ale také vědomosti. Zkoumají, ve kterém biotopu zvířata žijí, kde se pohybují, jak to tam vypadá nebo jaké tam jsou srážky v průběhu roku. „To pak můžeme aplikovat na naši práci v zoologických zahradách. To, co si přivezeme z přírody, můžeme potom poskytnout zvířatům v zajetí,“ doplňuje zoolog Koleška.

Podrobnosti, včetně unikátních fotografií, naleznete v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované