Hlavní obsah

Česká armáda chystá největší změny od vstupu do NATO

Česká armáda přezbrojuje a bude rozšiřovat.Video: Michal Cagala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekordní nákupy za desítky miliard či 5 tisíc nových vojáků. A taky změna struktury velení a přestěhování jednotlivých velitelství. To je v kostce údajně největší změna české armády od vstupu do NATO.

Článek

Především helikoptéry, radary nebo bojová vozidla pěchoty jsou technikou, kterou je třeba promptně vyměnit.

„Máme stále ruské vrtulníky a radary, 30 let po revoluci, to je ostuda,” komentoval premiér Andrej Babiš /ANO/ důvody, proč armáda potřebuje investiční injekce v ceně blížící se 100 miliardám korun. Třeba helikoptéry podle něj z části využije Policie ČR.

A zakázky navíc prospějí českým zbrojařům. Na každoročním setkání s armádními veliteli to zdůraznil prezident Miloš Zeman, podle kterého by armáda měla nakupovat alespoň z jedné třetiny v Česku. A to u některých zakázek vojáci skutečně plní, u bojových vozidel pěchoty, kterých má být přes 200, dokonce z necelé poloviny. Třeba u dronů, které Miloš Zeman dlouhodobě v armádě prosazuje, mu ale zahraniční nákup nevadí.

„V České armádě bude zřízen prapor dronů a uvítal jsem i to, že tyto drony budou velmi pravděpodobně nakoupeny z Izraele, protože to je technologická velmoc, která je na špičce této techniky,” řekl prezident Zeman. Náčelník generálního štábu Opata jeho slova upřesnil s tím, že o nákupu ještě není rozhodnuto.

Další podstatnou změnou bude nabírání nových vojáků. V armádě v současnosti slouží zhruba 25 tisíc mužů a žen. Dalších 5 tisíc má v následujících letech přibýt, z toho až 300 důstojníků – velitelů. Těch má přitom podle nové koncepce armáda víc než tisícový přebytek a některé funkce tak naopak hodlá škrtat.

„Z více jak 99 procent nabíráme muže a ženy do terénu a to zbývající procento jsou specialisté na kybernetiku, lékaři, právníci,” slibuje Opata.

Česká armáda je oproti minulosti několikanásobně štíhlejší. Je armádou profesionální, to znamená, že u ní slouží jen lidé, kteří mají vojenskou kariéru jako dobrovolné povolání. A zaměřuje se především na specifické bojové skupiny, jako jsou chemici či další speciální skupiny, v rámci Severoatlantické aliance. V zahraničí pak působí v misích v Afghánistánu a v Mali. Právě tento africký stát je důkazem, že i nyní česká armáda dokáže obstojně snést srovnání se zahraničními kolegy. Právě Češi totiž budou této misi po dobu 6 měsíců velet.

Reklama

Související témata:

Doporučované