Hlavní obsah

Česká filharmonie nabídne stream ze svého studia v Rudolfinu

Ilustrační foto.

Reklama

Česká filharmonie 4. února nabídne první samostatný stream ze svého televizního studia v Rudolfinu.

Článek

Přenos se uskuteční pod značkou Czech Phil Media, která byla představena před rokem v souvislosti s přenosem na francouzském hudebním kanálu Mezzo Live HD. „Tentokrát jako vysílací platforma poslouží sociální sítě, mimo jiné Facebook britského soukromého rádia Classic FM, který má čtyři miliony fanoušků,“ informoval mluvčí ČF Luděk Březina.

Na koncertu zazní pod taktovkou šéfdirigenta a hudebního ředitele ČF Semjona Byčkova Třetí symfonie a moll Skotská od Felixe Mendessohna-Bartholdyho a Koncert pro dva klavíry a orchestr od současného amerického skladatele Bryce Dessnera. „Bryce pro nás složil nádherný koncert, patří mezi ty, které hrajeme nejraději. Díky tomu, že perfektně zná spoustu různých hudebních světů, je jeho styl jedinečný. A právě v tomto koncertu můžete všechny ty světy zaslechnout. Nejlepší je se zaposlouchat a otevřít srdce,“ uvedly Katia a Marielle Labèquovy, které se ujmou sólových partů v Dessnerově skladbě.

„Málokdo by před rokem hádal, jak nedocenitelnou roli v životě orchestru sehraje projekt Czech Phil Media a audiovizuální studio, které v Rudolfinu vzniklo za výrazné podpory Ministerstva kultury. Od začátku koronavirové krize v březnu 2020 do Nového roku 2021 jsme živě odvysílali celkem 11 koncertů. V České televizi tyto koncerty vidělo 666.000 lidí, na Facebooku pak téměř 1,5 milionu posluchačů z celého světa,“ uvedl generální ředitel ČF David Mareček.

Zájem o přenosy ČF roste, jejich dopad navíc není podle vedení orchestru pouze krátkodobý. Filharmonie díky nim rozšiřuje počty lidí, kteří mohou sáhnout po jeho hudebním a s hudbou souvisejícím obsahu. Počet fanoušků ČF na Facebooku se v roce 2020 zvýšil o třetinu na téměř 35.000 a už na začátku prosince stránka překonala deset milionů zobrazení. Na Instagramu se dosah orchestru více než zdvojnásobil, celkem měl přes dva miliony impresí. Růst ČF zaznamenala i na svém YouTube kanále i na Twitteru. Fanouškovská základna se rozšiřuje v České republice i v zahraničí.

Zástupci ČF nyní vedou jednání, aby koncert 4. února převzaly také sociální sítě koncertních domů ve Vídni, Paříži, Bruselu, Amsterodamu a Londýně. Do těchto měst měl orchestr odjet koncertovat začátkem února u příležitosti svého 125. výročí. Evropské turné však bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno.

Další živě přenášené koncerty budou následovat. ČF vzhledem k epidemické situaci ruší pro posluchače všechny symfonické koncerty plánované na březen a duben. Stejně jako na konci roku však plánuje jejich náhradu na televizních obrazovkách a sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Doporučované