Hlavní obsah

Česká studentská filharmonie s Byčkovem podpoří péči o vzdělání

Ilustrační foto.

Reklama

Česká studentská filharmonie uspořádá 20. února koncert A přece se učí! s cílem poděkovat a podpořit všechny, kteří pečují o vzdělání.

Článek

V první polovině večera bude orchestr řídit Marko Ivanović, v druhé polovině před mladé hudebníky poprvé předstoupí šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie (ČF) Semjon Byčkov. Dosud největší a nejvýznamnější koncert České studentské filharmonie budou moderovat režisérka Alice Nellis a youtuber Karel „Kovy“ Kovář. „Živý přenos zajistí Česká televize na programu ČT art, zhlédnout ho bude možné i na Facebooku ČF,“ informoval mluvčí ČF Luděk Březina.

Program koncertu tvoří šest kratších skladeb Josefa Suka, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Richarda Wagnera, Ludwiga van Beethovena a Giuseppe Verdiho. Koncert se obrací nejen na učitele všech stupňů škol, ale také na sbormistry, učitele hudebních nástrojů, sportovní trenéry, skautské a jiné vedoucí. Také na rodiče, prarodiče a v neposlední řadě na děti a mladé lidi.

„V současnosti je kolem nás nejviditelnější boj o zdraví. Ale není to jediný boj. Jeden z těch méně viditelných je boj o vzdělání. A tak stejně jako v červnu 2020 děkovala Česká filharmonie zdravotníkům, nyní chceme společně vyjádřit poděkování a podporu všem, kteří statečně - a přitom nenápadně a často nepovšimnuti - usilují o to, aby pokračovalo vzdělávání. V rámci úspěšné spolupráce s Českou televizí tak znovu činíme s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem, který se pro tuto příležitost poprvé propojuje s klíčovými aktéry vzdělávacích programů České filharmonie - s Českou studentskou filharmonií,“ uvedl vedoucí vzdělávacího oddělení ČF Petr Kadlec. „V záloze je také několik filharmoniků, podporovatelů - například v prvních houslích to budou koncertní mistr Josef Špaček a Magdaléna Mašlaňová,“ dodal.

Česká studentská filharmonie je orchestr složený z mladých nadšených hudebníků, převážně studentů a absolventů hudebních škol - gymnázií, konzervatoří a akademií. Uplatňují se v něm také současní a bývalí členové Orchestrální akademie České filharmonie. Od sezony 2013/2014 těleso pravidelně spoluúčinkuje na koncertech filharmonického vzdělávacího cyklu Čtyři kroky do nového světa, při koncertech Tučňáci v Rudolfinu a Kdo se bojí filharmonie. Na mimořádném koncertu Pomáháme s Českou filharmonií IV v červnu 2020 těleso řídil sir Simon Rattle.

Šéfdirigent a hudební ředitel ČF Byčkov považuje spolupráci s Českou studentskou filharmonií za velmi důležitou. „V České filharmonii jsme si velmi dobře vědomi jedinečného zvuku orchestru a jeho hudební kultury. Navzdory generačním výměnám obojí přetrvává, a to díky rozsáhlým edukačním programům s celorepublikovým dosahem i díky tomu, že mnoho našich muzikantů se věnuje také výuce. Mladí lidé vyrůstají se zvukem a muzikálností České filharmonie, řada z nich sní o tom, že se jednou stanou členy orchestru. A když se jim to podaří, rychle splynou s naší tradicí a pomáhají ji nést dál,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované