Hlavní obsah

Česká Třebová pokračuje v přípravě privatizace části městských bytů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zastupitelé v pondělí schválili záměr prodeje bytového souboru zvaného Jezevčík na sídlišti Trávník. Cena bude nižší, než činí znalecký posudek. Vlastní prodej a kupní smlouvy budou schvalovat zastupitelé.

Článek

Celková cena za celý objekt činí zhruba 77,6 milionu korun, cena v místě a čase obvyklá je podle znaleckého posudku 113,4 milionu korun. Snížení město odůvodnilo tím, že jde o prodej obsazených bytů, o hromadný prodej v poměrně krátkém čase, a tím, že se významně snižuje prostor pro spekulaci s byty. „Předcházelo tomu i několik setkání s privatizujícími, abychom stanovili také podmínky pro slevu,“ řekla starostka Magdalena Peterková (Koalice Pro Českou Třebovou).

V úvahu vzalo i současnou pandemii s jejími důsledky. Část slevy ve výši pěti milionů korun je podmíněna uhrazením kupní ceny do 15. prosince letošního roku. „Cena za metr čtvereční bude u každého bytu trochu jiná, někdo do úprav bytu investoval vlastní peníze,“ uvedla Peterková.

Při výběru kupce dá radnice přednost právnické osobě tvořené výlučně současnými nájemníky, která odkoupí všechny nabízené nemovitosti. Toto bytové družstvo se musí zavázat, že pokud dojde k převodu bytu a členského podílu v době kratší než pět let od privatizace, doplatí městu slevu na kupní ceně za konkrétní byt. Žádost o převod musí být podána nejpozději do konce října,

V objektu s pěti vchody je 70 bytů, z toho 15 vzniklo v roce 2000 v nástavbách. Kvůli splnění podmínek dotace na jejich vybudování město nemohlo do loňského léta byty prodávat. Česká Třebová také v minulosti nechala zateplit fasády, vyměnit okna a dveře. Hlavním problémem bytového domu jsou 40 let stará původní bytová jádra, která jsou ve 42 bytech, a bude nutné je modernizovat. Město chce nejméně 25 milionů korun z privatizace objektu použít na rozvoj bydlení v České Třebové.

Česká Třebová vlastní téměř 430 bytů, z toho je část sociálních a v domě s pečovatelskou službou. Vloni v červnu zastupitelé zastavili přípravu privatizace bytového komplexu zvaného Čtverec s 12 vchody v lokalitě Farářství se 114 byty. Přes počáteční zájem se nakonec nájemníci zalekli vysokých cen, protože neměli představu o skutečných poměrech na trhu s byty.

Radnice minulý rok v městských bytech zvýšila nájmy o 20 procent. Jejich výše se neměnila od roku 2010. Získané peníze radnice použije na opravy bytového fondu.

Reklama

Doporučované