Hlavní obsah

Úmrtí Češky v Egyptě: Multiorgánové selhání je oříšek medicíny, říká lékař. Nastává po chybě imunity

Češka pobodaná v Egyptě zemřela. Lékař vysvětluje, kdy dochází k multiorgánovému selhání.

 

Reklama

Zdravotní stav ženy se tento týden výrazně zhoršil, ve středu upadla do klinické smrti.

Článek

Češka zraněná předminulý týden při útoku na turisty v egyptské Hurghadě v noci na čtvrtek zemřela. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že do nemocnice v Káhiře dnes míří soudní lékař, který provede ohledání těla a rozhodne, zda bude provedena pitva v Egyptě. Následně zahájí čeští diplomaté v místě potřebné kroky k repatriaci těla.

Stav Češky se prudce zhoršil v pondělí. Do káhirské nemocnice proto odcestovali i čeští lékaři. Ve středu ministerstvo zdravotnictví informovalo, že žena je ve stavu klinické smrti. Její tělo fungovalo jen díky napojení na přístroje a mozek prakticky nebyl zásobován krví. U pacientky se následkem zranění projevilo multiorgánové selhání. To podle odborníků není u vážně zraněných osob neobvyklé. Čeští lékaři na místě sledovali průběh vyšetření a potvrdili diagnózu egyptských specialistů.

Podívejte se na rozhovor s lékařem, který popisuje, co vede k hromadnému selhání orgánů:

Večerní zprávy, středa 26. 7. 2017.

Příbuzní Češky se již ve středu vrátili do České republiky vojenským speciálem, který byl připraven pro případnou přepravu zraněné ženy. Zdravotní stav pacientky to však nedovolil.

Česká diplomacie se na egyptskou stranu obrátila s nótou, v níž požaduje urychlené objasnění okolností útoku. Odehrál se 14. července na pláži v letovisku Hurghada. Mladý Egypťan tam zabil dvě Němky a několik dalších žen pobodal. Šestatřicetiletou Češku zasáhl do nohy a do zad.

Podívejte se na rozhovor s manželem první české oběti terorismu v Evropě, která zahynula vloni při útoku na adventní trh v Berlíně:

Reklama

Související témata:

Doporučované