Hlavní obsah

Češka z Mexika: Lidé vzpomínali na zkázu z roku 1985, o tři hodiny později přišlo opravdové zemětřesení

„Měla jsem štěstí už dvakrát,“ líčí přímo z Mexico City Češka, která zažila dvě silná zemětřesení. Bojí se dalších otřesů?

 

Reklama

Trosky v Mexico City odklízejí dobrovolníci, chybí ale léky, potraviny a voda. V hlavním městě země šlo k zemi 44 budov.

Článek

Ničivé zemětřesení na jihu Mexika si vyžádalo přes 220 obětí, téměř stovka jich zemřela v hlavním městě Mexico City. Následkem silných otřesů se zřítilo 44 budov. „Bylo to, jako kdyby někdo třásl domem,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Bára Molnárová. Do hlavního města Mexika přijela před dvěma týdny, zažila tak obě ničivá zemětřesení - jedno o síle 8,1 stupně a druhé, včerejší, o síle 7,1 stupně. „Asi zůstanu, ale měla jsem dvakrát štěstí,“ říká k tomu Molnárová.

Země se začala třást jen několik hodin po poplachu, který měl připomínat oběti ničivé katastrofy z roku 1985, tehdy při otřesech zahynuly tisícovky lidí. Záchranáři i dobrovolníci okamžitě začali s odklízením a prohledáváním trosek, lidé se koordinují hlavně přes Facebook. Chybí ale léky a voda.

Na svědectví Češky Báry Molnárové se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované