Hlavní obsah

České děti tloustnou, zvlášť v malých obcích, kde chybí hřiště, sportovní kluby i peníze

Víkendový rozhovor: s Filipem Šumanem o sportování dětí a Olympiádě dětí a mládeže 2019. (Video: Jan Dunebier)Video: Veronika Kubíčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

České děti mají málo pohybu a s tím klesá i jejich fyzická zdatnost. Podle šetření ČOV buď sportují příliš a už v dětském věku téměř profesionálně, nebo naopak vůbec. Někdy je na vině nedostatek sportovišť a sportovních klubů. Hlavně chudší rodiny pak řeší i nedostatek financí.

Článek

České děti stráví často i několik hodin denně u tabletů a počítačů. I kvůli tomu se málo hýbou, jsou málo fyzicky zdatné, trpí nadváhou, nebo mají už v dětském věku dokonce problémy s obezitou. Mezi chlapci má nadváhu každý třetí, mezi dívkami každá pátá – to říkají statistiky. U dospělých je přitom situace ještě horší: s přebytečnými kily se potýká každý druhý Čech.

Mezi dětmi a teenagery si vedou nejlépe ti z velkých měst a okolí – tam je nabídka sportovišť větší, zároveň tam funguje celá řada sportovních klubů v různých disciplínách. Rodiče se tak podle svých možností mohou rozhodnout, kam dítě dají, pokud na to ovšem mají peníze. Podle šetření Českého olympijského výboru mezi 80 tisíci dětmi ve věku 5–16 let jsou nejzdatnější děti v Praze, Pardubickém a Libereckém kraji. Na opačném pólu tabulky je pak Plzeňský a Olomoucký kraj.

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Filipa Šumana je právě velká zátěž v rodinném rozpočtu důvodem, proč děti hlavně v chudších regionech a také na vesnicích tak málo sportují a proč klesá jejich kondice. „Procento, jakým se podílí rodiče na financování sportu, je velké. Jednoznačně rodina je největším donátorem sportovní činnosti dětí. V rámci Evropy je v Česku toto procento jedno z nejvyšších,” dodává.

Podle Filipa Šumana mohou pomoct klubům dotační prostředky z města, kraje nebo z Ministerstva školství. Někdy na chod klubů přispívají i sportovní svazy. Pokud jde o sporty individuální, je možné získat finanční pomoc i pro konkrétní děti, třeba z chudších rodin. Jen nadace při ČOV jich ročně podpoří několik set.

ČOV se snaží sportování dětí podporovat nejen finančně, ale také díky svým projektům prostě děti rozhýbat a dokázat jim, že sport má mít v jejich životě pevné místo. Děti se mohou zúčastnit třeba olympijského víceboje, každým rokem také ve spolupráci s kraji ČR pořádá olympijský výbor vrcholnou akci, na které se utkají ti nejlepší mladí sportovci ve svých disciplínách – Olympiádu dětí a mládeže. Na tu letošní se chystá víc jak 4000 mladých talentovaných sportovců ze všech čtrnácti krajů. Letní olympiáda se koná letos už podeváté – od 23. do 26. 6. „Velcí sportovci říkají, že to pro ně byl zlom v kariéře. Máme i ty případy, kdy se naopak velká sportovní hvězda současnosti na olympiádu dětí nedostala a o to víc se pak snažila se zlepšit, když viděla, co je možné se sportem zažít,” vzpomíná Filip Šuman. Podle něj je navíc organizace tak obrovské akce pro Česko dobrou generálkou. „Já si myslím, že ČR je po 16 letech organizování dětských olympiád připravena pořádat možná nějakou větší mezinárodní akci,” dodává.

Reklama

Doporučované