Hlavní obsah

České firmy se stahují ze zemí s pověstí daňového ráje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V daňových rájích ke konci loňského roku sídlilo 12 102 českých firem, což je o 703 firem méně než na konci roku 2018. V daňových rájích tak má sídlo nejméně českých firem za posledních devět let, uvedla dnes poradenská společnost Bisnode.

Článek

Z daňových rájů se nyní kontroluje 2,38 procenta českých firem. Předloni to bylo 2,59 procenta firem.

Objem kapitálu v základním jmění českých firem, které ovládají vlastníci z daňových rájů, se přes menší počet firem zvýšil z 326,6 miliardy korun na 331,5 miliardy korun.

„Trend je zcela jednoznačný. Daňové ráje již pro české firmy nejsou sexy. Od roku 2015 se z nich začaly stahovat a odliv nabírá na intenzitě,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Dodala, že za posledních pět let počet firem s vlastníkem z daňového ráje klesl o desetinu.

Stoupl zájem o Bermudy či Maltu

Největší odliv firem z daňových rájů byl loni z Nizozemska (–272), USA (–178) a Kypru (–103). Naopak počet českých firem stoupl na Bermudách, v Hongkongu, Lichtenštejnsku a na Maltě.

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle odhadů přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody způsobuje praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, kdy aféra tzv. Panamských dokumentů (Panama Papers) odhalila, že desítky významných osob z politiky i byznysu ukrývají své zisky v daňových rájích.

Reklama

Doporučované