Hlavní obsah

Českem se přehnala silná bouřka. Na jihu padaly třícentimetrové kroupy a vykolejil vlak

Přechod přeháněk přes Česko během neděle (zdroj: windy.com).Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Hasiči v Jihočeském kraji měli plné ruce práce, tři lidé utrpěli vlivem bouřky zranění.

Článek

Tři desítky zásahů měli jihočeští hasiči kvůli silným dešťovým přeháňkám a bouřkám. Na Strakonicku vykolejil vlak. Podle policie došlo ke třem lehkým zraněním. Stále však trvá výluka na trati Volyně - Čkyně na Prachaticku. Dopravu zajišťuje autobusová doprava.

Osobní motorový vlak vykolejil krátce po 16:00 na železničním přejezdu Nišovice v okrese Strakonice. „Vyjel z kolejí vlivem sesunutí hlíny, dvě kola jsou venku. Na místě je záchranka, hasiči,” řekl ČTK policejní mluvčí Jiří Matzner. Sesuv pravděpodobně zavinila bouřka.

Jihočeští hasiči zasahovali na 30 místech, především v Českých Budějovicích, dále na Strakonicku a Českokrumlovsku. „Máme nějaké čištění kanálových vpustí, popadané stromy a jedno volání na tísňovou linku bylo, že je poškozená střecha," řekl operační důstojník hasičů. Voda vnikla i do jedné z prodejen v českobudějovickém obchodním centru Globus.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se na jihu Čech vyskytly velmi silné bouřky doprovázené kroupami o průměru dva až tři centimetry. V přívalových srážkách spadlo od 15 do 20 litrů vody na metr čtvereční za 15 minut.

Na konci prázdnin se ochladí i o deset stupňů. Podívejte se na předpověď. 

Počasí v závěru prázdnin.Video: Marie Vladyková

Reklama

Související témata:

Doporučované