Hlavní obsah

Českem zněly sirény na památku horníků z dolu ČSM. 12 těl stále zůstává v podzemí

Po dobu 140 sekund se rozezvučely sirény připomínající čtvrteční tragédii. Záběry z centra Prahy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Karvinsku pokračuje likvidace požáru v dole, kde ve čtvrtek večer zahynulo při výbuchu metanu 13 horníků, 12 polských a jeden český.

Článek

Sirény na Strossmayerově náměstí.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

V poledne se v celém Česku rozezněly sirény, které uctí památku 13 horníků, již zahynuli při čtvrtečním výbuchu metanu v dole ČSM na Karvinsku.

Karvinská radnice pak v souvislosti se čtvrtečním důlním neštěstím zrušila doprovodný program vánočního jarmarku. V Ostravě v pátek večer zhasly světelné dominanty města – věž Nové radnice a Sýkorův most.

Kromě obětí bylo při neštěstí kolem 10 lidí zraněno, z nich zůstávají v nemocnici dva horníci, jeden je s popáleninami v kritickém stavu.

V dole ve Stonavě na Karvinsku zatím pokračuje likvidace požáru. Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří zasažený prostor zatarasit.

V podzemí dolu záchranáři stavějí hráze, které mají prostor dlouhý asi tři kilometry utěsnit. S pomocí dusíku pak chce vedení dolu požár uhasit. Tyto práce podle mluvčího OKD Ivo Čelechovského potrvají do neděle.

V podzemí proto zůstává ještě 12 těl mrtvých horníků.

Sirény letos uctily i památku českých vojáků padlých v Afghánistánu. V minulosti houkaly například v únoru 2017 v Praze a Středočeském kraji na památku hasiče, který zemřel při hašení požáru lakovny ve Zvoli, nebo v březnu 2015 na památku obětí střelce, který v Uherském Brodě zabil osm lidí a nakonec i sebe.

Polsko, které má po neštěstí 12 obětí, vyhlásilo na neděli státní smutek.

Video: Polský horník ve Stonavě říká, proč už nikdy nesfárá

Rozhovor s polským horníkem po čtvrtečním neštěstí.Video: Seznam Zprávy

Těžební společnost OKD začne 27. prosince vyplácet peníze určené na podporu rodinám horníků, kteří zemřeli při čtvrtečním důlním neštěstí.

Nejprve půjde podle mluvčího OKD Ivo Čelechovského o okamžitou sociální výpomoc ve výši několika desítek tisíc korun. Další peníze ve výši až 240 000 na osobu žijící ve společné domácnosti se budou vyplácet později.

Na konto Spolku Svatá Barbora, který vyhlásil sbírku na pomoc sirotkům po obětech neštěstí, už dorazilo okolo 100 000 korun.

Reklama

Doporučované