Hlavní obsah

Českému stavebnictví se loni dařilo. Výroba se meziročně zvýšila o 8,4 procenta

Českému stavebnictví se loni dařilo. Výroba se meziročně zvýšila o 8,4 procenta.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Stavební výroba v Česku se loni meziročně zvýšila o 8,4 procenta. Dařilo se pozemnímu stavitelství i inženýrskému stavitelství.

Článek

V samotném prosinci stavební produkce meziročně stoupla o 3,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

„Rok 2018 byl pro stavebnictví úspěšný, růst dosáhl 8,4 procenta. Produkce rostla vysokým tempem na pozemním a inženýrském stavitelství. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení sice vzrostla pouze mírně, ale po dvou letech dvouciferných růstů se jedná o dobrý výsledek. Dařilo se také bytové výstavbě, zejména ve fázi dokončování,“ komentovala celoroční výsledky vedoucí oddělení statistik stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová.

Produkce pozemního stavitelství loni meziročně vzrostla o 8,6 procenta a inženýrského o osm procent.

Stavební podniky s 50 a více zaměstnanci loni v tuzemsku uzavřely 63 256 stavebních zakázek, o tři procenta více než v roce 2017. Celková hodnota těchto zakázek vzrostla o 16,4 procenta na 235,9 miliardy korun. Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky činila 3,7 milionu korun a byla meziročně vyšší o 13 procent.

Brno chce skončit s nedostupným bydlením. Plánuje výstavbu za tři miliardy a družstevní byty

Počet vydaných stavebních povolení loni klesl o 3,6 procenta, stavební úřady jich vydaly 81 174. Orientační hodnota těchto staveb činila 358,1 miliardy korun, což bylo v porovnání s rokem 2017 o 1,5 procenta více.

Počet zahájených bytů se loni meziročně zvýšil o 5,1 procenta na 33 121 bytů a počet dokončených bytů o 18,5 procenta na 33 868 bytů.V samotném prosinci stavební výroba meziročně stoupla o 3,9 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dnů byl růst o 5,3 procenta. Produkce v pozemním stavitelství byla vyšší o 3,6 procenta a v inženýrském o 4,8 procenta. Meziměsíčně stavebnictví v posledním měsíci loňského roku reálně stouplo o tři procenta.

Reklama

Doporučované