Hlavní obsah

Orkán, který zabíjel, potrápí Evropu pět dní. Takhle postupuje přes kontinent

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hasiči odklízejí následky orkánu Ciara.

Reklama

Od problémů se spánkem až k vytrhaným stromům a záplavám. Evropa prožívá „pět dní zimního pekla“ s orkánem Ciara (Sabine)

Článek

Začalo to tweety o silném větru, kvůli kterému nemohou lidé spát, dnes čeká Česko třetí vlnu silného větru, jeho rychlost má dosahovat 55 až 90 kilometrů za hodinu, na horách až 110 kilometrů za hodinu. Podívejte se, jak vichr postupoval a jaké následky jeho nárazy dosahující i 180 kilometrů v hodině mají.

V Evropě má na svědomí minimálně pět úmrtí. Také smrtelná nehoda na Sokolovsku z pondělí se stala následkem povětrnostních podmínek. Zemřel při ní muž a středně těžká zranění utrpěla žena, která s ním jela. Jejich auto buď narazilo do spadlého stromu, nebo se na něj strom zřítil.

Dnešní vývoj sledujeme online:

Stále platí, že letecké či železniční společnosti napříč Evropou ruší kvůli orkánu spoje.

Ciara i Sabine

Třetí orkán v sezoně má dvě jména. V Británii, Irsku nebo Nizozemsku se jmenuje Ciara, podle předem určeného pořadníku názvů. V německy mluvících zemích, ale třeba i České republice, je známější pod názvem Sabine. Jména tlakových níží a výší si totiž lze za poplatek „rezervovat“ na Ústavu meteorologie berlínské Svobodné univerzity. V přehledu si můžete prohlédnout, jak se orkán vyvíjel. Časy jsou orientační. Vychází z toho, jak o událostech informovala zpravodajská média.

Zatím nejničivější vítr v České republice foukal při orkánu Kyrill v roce 2007. V nížinách jeho rychlost dosahovala více než 145 km/h, na Sněžce meteorologové naměřili dokonce rychlost 216 km/h. Přesto má Ciara na svědomí jedny z nejsilnějších nárazů v historii měření.

„Na některých stanicích jsme v pondělí naměřili podobné nebo i o trochu vyšší hodnoty větru než při orkánech Emma nebo Herwart. Lokálně se ale tyto hodnoty liší, takže jde o velmi hrubé srovnání,“ uvedl pro ČTK meteorolog Jan Doležal z ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Doporučované