Hlavní obsah

Česko dostane v příštích týdnech milion dávek vakcíny od Pfizeru navíc

Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

Vakcíny by místo na podzim měly dorazit do konce června.

Reklama

Evropa dostane 50 milionů dávek Pfizeru a BioNTech do konce června, které původně měly přijít na podzim. Podle premiéra Andreje Babiše to pro Česko znamená více než milion dávek, na které Česko nemusí čekat.

Článek

Země Evropské unie dostanou do konce června 50 milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, které měly původně získat až na podzim. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž přes pokračující problémy nabírá očkování ve členských zemích na tempu.

„Skvělá zpráva od Ursula von der Leyenové. Podařilo se dojednat urychlení 50 milionů dávek vakcíny BioNTech/Pfizer. Namísto konce letošního roku budou dodány už ve druhém čtvrtletí,“ napsal premiér ve středu na svůj twitterový účet. Dodal, že pro Česko to konkrétně znamená přes milion dávek, na které se nemusí čekat. Právě nedostatek vakcín je zásadním problémem v očkování v České republice.

Jednu dávku vakcíny dostalo už 100 milionů lidí

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo ke dnešku v EU 100 milionů lidí, uvedla šéfka unijní exekutivy. Plně očkováno je 27 milionů lidí, tedy asi osm procent dospělých lidí v unii.

Pfizer/BioNTech podle von der Leyenové ve druhém čtvrtletí dodá EU celkem 250 milionů dávek, což je více než polovina ze všech schválených vakcín, které budou mít členské státy k dispozici. Očkovací látka vyráběná americkou a německou firmou by mohla evropským státům kompenzovat výpadky v dodávkách dalších společností.

Šéfka komise připustila, že vedle omezování dodávek od firmy AstraZeneca působí potíže i v úterý oznámené zastavení distribuce látky společnosti Johnson & Johnson kvůli zdravotním komplikacím zaznamenaným ve Spojených státech.

„Proto je nutné jednat pružně, předvídat a přizpůsobovat se, kdykoli je to možné,“ prohlásila von der Leyenová. EU chce podle ní na produkt firem Pfizer a BioNTech vsadit i v příštích letech při očekávaném přeočkování. Komise proto začala vyjednávat o kontraktu, který umožní členským zemím nakoupit do roku 2023 zhruba 1,8 miliardy dávek.

Reklama

Doporučované