Hlavní obsah
Online

Hamáček odletí do Moskvy kvůli Sputniku. „Trapné,“ zní od kritiků

Foto: vláda.cz

Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes oznámil, že odcestuje do Ruska dojednat nákup vakcíny Sputnik V. „Jsme ochotni odkoupit AstraZenecu z Dánska. Já v pondělí odlétám do Moskvy, kde chci dojednat případné dodávky Sputniku V po jeho schválení Evropskou lékovou agenturou,“ uvedl Hamáček. Více ZDE.

- Země Evropské unie dostanou do konce června 50 milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, které měly původně získat až na podzim. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) tak Česko získá milion dávek. Detaily ZDE.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • K očkování se zatím přihlásilo přes 120 tisíc lidí starších 65 let

  • Liberecká firma vyvinula experimentální lék na covid

    Nový experimentální lék na covid-19 vyvinula farmaceutická společnost InStar Technologies z Liberce. Pokud úspěšně projde dalším testováním, měl by napomoci zamezit vážným průběhům nemoci. V brzké době by měl být experimentální lék nasazen v rámci klinického hodnocení v USA. O povolení žádá firma i český Státní ústav pro kontrolu léčiv. Dnes to za InStar Technologies řekla Denisa Stránská. „Jsme ve fázi, kdy se dokládá dokumentace ke schválení,“ dodala. Léčivý přípravek je ve formě tenkého papírku, který se rozpustí v ústech. Lék by měl bránit vzniku takzvané cytokinové bouře, která způsobuje velmi závažný průběh onemocnění s poškozením řady životně důležitých orgánů. „Ta látka v léku funguje po injekčním podání se stoprocentní jistotou. My používáme jinou formu podání, přes orální sliznici. Podle výsledků výzkumu se domníváme, že bude fungovat velmi dobře. Myslím, že se bavíme o horní polovině procent, určitě jsme nad 50 procenty, spíše výše,“ uvedla Stránská. Předpokládá, že by klinické hodnocení v USA mohlo být relativně rychlé. „Jedná se o jinou formu léčiva, které je už na trhu, ale podává se jinou cestou, takže neočekáváme, že by to mělo trvat řadu let. Odhadovala bych, že možná někdy v průběhu příštího roku by se to mohlo dostat reálně na trh,“ uvedla.

  • Rodiny vzaly přípravu do vlastních rukou, část žáků bude na přijímačky připravená lépe než dřív

    K přijímacím zkouškám na střední školy půjde letos možná část žáků lépe připravená než v minulosti. Vyplývá to z výsledků takzvaných přijímacích zkoušek nanečisto, které každoročně pořádá společnost Scio. Ve srovnání s testy před třemi roky se podle nich zlepšili zejména žáci pátých tříd, kteří se hlásí na víceletá gymnázia. Uvedl to manažer společnosti Bohuslav Bohuněk. Důvodem změny podle něj může být mimo jiné to, že rodiny některých dětí vzaly přípravu na zkoušky víc do vlastních rukou. Podle Bohuňka dosáhli páťáci v češtině při přijímacích zkouškách nanečisto v březnu 2018 v průměru skóre 32,5 z 50 možných, zatímco letos začátkem dubna 36,6 bodu. „To by znamenalo zlepšení o víc než deset procent,“ uvedl. Mírné zlepšení se podle něj ukázalo i u deváťáků, kteří měli průměrně 31,7 bodu proti 30,9 před třemi roky. „Ještě výraznější je pak zlepšení v matematice,“ řekl Bohuněk. „Zde se žáci z pátých ročníků posunuli z průměrných 34,2 na 39,9 bodu a žáci z devátých ročníků ze 16,6 na 21,6,“ popsal. Podobného zlepšení podle něj dosáhli i v dalších dvou sledovaných termínech zkoušek nanečisto.

  • Hamáček letí do Moskvy, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv ruskou vakcínu nezkoumá

    Hamáčkova chystaná cesta do Moskvy dnes znovu otevřela otázku, nakolik je použití Evropskou unií neschválené vakcíny Sputnik v Česku reálné. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) minulý týden uvedl, že by se neschválené preparáty včetně vakcíny Sputnik V mohly v Česku používat v klinických studiích a že požádal o informace o Sputniku tuzemský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková dnes uvedla, že ústav ministra na jednání s informacemi seznámil. „Je pravděpodobné, že tomuto tématu budou věnována i další jednání. Nadále však platí, že s touto vakcínou nebyl z pohledu SÚKL zahájen žádný oficiální proces,“ dodala.

  • Prymula prý někdy pomáhá, aniž by z toho měl peníze

    Bývalý ministr zdravotnictví má poradenskou smlouvu i s holdingem Akeso, kam patří nemocnice v Berouně a v Hořovicích. Už dříve přiznal spolupráci se skupinou Agel, kontraktů má však ještě více.

  • Generál Pavel: Hamáčkova cesta do Moskvy je trapná

  • Lesní školky žádají ministerstvo, aby umožnilo docházku i mladším dětem

    Asociace lesních mateřských škol požaduje po Ministerstvu zdravotnictví, aby umožnilo docházku do školek nejen předškolákům, ale i mladším dětem. Ministerstvo by podle ní mělo rozhodnout, že pokud se například patnáctičlenná skupina předškoláků nenaplní, může se doplnit ostatními dětmi. Aktuální nařízení prý nezohledňuje existenci malých školek, do kterých je zapsáno celkově v průměru 15 dětí. Podle Asociace lesních mateřských škol jsou nová opatření Ministerstva zdravotnictví chaotická, mají vážný dopad na nejmenší děti a nejsou odůvodnitelná epidemickou situací. Asociace se proto minulý týden obrátila na Ministerstvo zdravotnictví s žádostí o udělení výjimky, podle které by do neměnných patnáctičlenných skupin v lesních školkách mohli chodit nejen předškoláci, ale i ostatní děti. „Výjimku pro třídy v počtu nejvýše 15 dětí by jistě uvítala i řada malotřídních mateřských škol,“ uvedla asociace. Například v lesních školkách je podle ní běžně zapsáno kolem 15 dětí, z nichž je pouze do pěti v předškolním věku. Pokud mají do školky chodit jen předškoláci, provoz pro tak malé množství dětí není podle asociace udržitelný ani pedagogicky vhodný.

  • Česká politika se rozpadla do skupin parcelujících vliv nad covidovým mordorem

    „Babišovým jediným štěstím se zdá být skutečnost, že po roce zmateného a nefunkčního boje s koronaviry, několika lockdownech a rozvolněních už lidi přestalo zajímat, co premiér a jeho výběr makajících odborníků dělá, nebo nedělá.“

  • Hamáček odletí do Moskvy shánět vakcínu Sputnik

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes oznámil, že odcestuje do Ruska dojednat nákup vakcíny Sputnik V. „Sháníme vakcíny po celém světě. Jsme ochotni odkoupit AstraZenecu z Dánska. Já v pondělí odlétám do Moskvy, kde chci dojednat případné dodávky Sputniku V po jeho schválení Evropskou lékovou agenturou,“ uvedl Hamáček.

    Už v pondělí Hamáček řekl, že chce, aby bylo Česko připraveno na okamžitý nákup ruské vakcíny, až ji EMA schválí. Neschválenou vakcínou by podle něj Česko očkovat nemělo a nebude. Současně řekl, že vnímá snahy, například Německa, vakcínu si předjednat.

    Dlouhodobým zastáncem vakcíny Sputnik V je prezident Miloš Zeman, který už 10. března požadoval kvůli postoji k Sputniku konec ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), jenž byl minulý týden z funkce odvolán. V. Zeman řekl, že odmítáním ruské vakcíny jsou „vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé“.

    Ministr vnitra chce rovněž odkoupit od Dánska vakcíny AstraZeneca:

  • Babiš: Česko dostane navíc milion dávek vakcíny Pfizer

    Země Evropské unie dostanou do konce června 50 milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, které měly původně získat až na podzim. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž přes pokračující problémy nabírá očkování ve členských zemích na tempu. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo ke dnešku 100 milionů lidí, uvedla šéfka unijní exekutivy. Plně očkováno je 27 milionů lidí, tedy asi osm procent dospělých lidí v Unii.

  • Doklad o očkování, protilátkách na covid či test pomůže celému turismu, míní Dostálová

    Osvědčení o očkování, protilátkách na covid-19 nebo negativní test podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) pomůže domácímu, ale i zahraničnímu cestovnímu ruchu. Česká republika se chce v zahraničí představovat jako bezpečná země a měla by doložit, že všechny složky tohoto odvětví jsou vedeny stejnou bezpečnostní linkou. Dostálová to řekla dnes na tiskové konferenci k zahájení turistické sezony. Bezpečnost je podle Dostálové na prvním místě a vnímají to tak i provozovatelé ubytovacích a stravovacích zařízení. K obnovení turismu by podle ní mohlo pomoci, pokud by fungoval systém prokazování se certifikátem na očkování proti koronaviru. Vždy bude navíc alternativou předložení negativního PCR testu. Intenzivně se nyní podle ní diskutuje o protilátkách po prodělání covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví hledá optimální hodnotu, uvedla dále. Doplnila, že snahou bude jednotlivá osvědčení dostat do digitální formy.

  • Na náplavce otevřou trhy, ale pouze k nakupování, nikoliv ke konzumaci na místě

    Na náplavce u Rašínova nábřeží bude v sobotu spuštěn provoz tržiště s farmářskými produkty. Vstup je však možný při dodržování všech vládních nařízení pouze pro nákup potravin, nikoliv pro procházení a konzumaci občerstvení. Mezi jednotlivými stánky musí být například rozestupy alespoň dva metry a v prostoru celého tržiště by měl platit limit 15 metrů čtverečních plochy na jednu osobu. Prodejci také nesmí nabízet občerstvení k přímé konzumaci a nebudou zde ani místa k sezení. Nadále platí i povinnost mít nasazené respirátory a dodržovat mezi sebou nutné rozestupy. Z důvodu zamezení nadměrné koncentrace návštěvníků je nutné, aby se zde příchozí příliš nezdržovali a po nákupu farmářských produktů prostor neprodleně opustili. Nesmí se ani shlukovat u jednotlivých stánků nebo u vchodu na farmářské tržiště. Za současné mimořádné situace tak farmářský trh funguje pouze za účelem nákupu potravin, nikoliv jako místo k procházení a setkávání.

    Foto: Petr Švihel

    Na náplavce by se lidé neměli zdržovat, pouze nakoupit.

  • Dostálová: Lázeňský pobyt chceme nejprve zajistit pro pacienty po covidu-19

    Všem samoplátcům najednou vláda nemůže umožnit odjet do lázní, v první fázi se proto chce zaměřit na pacienty, kteří prodělali covid-19. S ministerstvem zdravotnictví a Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES) se nyní hledá způsob, jak těmto lidem lázeňskou péči zajistit. Na dnešní tiskové konferenci k zahájení turistické sezony to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Tématem by se v nejbližších týdnech mohla zabývat vláda, dodala ministryně. Dostálová uvedla, že péči v lázních pro tzv. postcovidové pacienty řešila už s bývalým ministrem zdravotnictví Janem Blatným a nyní v jednáních pokračuje se současným šéfem resortu Petrem Arenbergerem (oba za ANO). „Uvidíme, jestli už bude prostor to řešit na vládě třeba příští nebo přespříští pondělí, protože se hledá mechanismus, jak to bude na základě doporučení lékaře, abychom zase pohyb nerozvolnili moc a nedostali jsme se do nějakých problémů,“ řekla.

  • Asociace pendlerů žádá lidi, aby nadále zbytečně necestovali do Německa

    Asociace pendlerů ČR žádá české občany, aby necestovali do Německa, pokud tam nemají zaměstnání. Německo dnes naposledy na hranicích soustavně kontroluje lidi přijíždějící do země z České republiky. Obnovené stacionární hraniční kontroly trvaly od 14. února kvůli špatné epidemické situaci v Česku. Asociace pendlerů však upozornila, že pro ostatní občany omezení cestování do Německa nadále trvá. „Asociace pendlerů ČR prosí a žádá obyvatele České republiky, kteří nejsou pendleři, aby nevyjížděli (do Německa) třeba na nákupy. Protože nákupy nejsou povolené a turistické cesty do Německa nejsou také povolené,“ řekla předsedkyně asociace Zuzana Vintrová. Dodala, že pokud by lidé ignorovali zákaz cestování, hrozí opětovné zpřísnění kontrol na hranicích.

  • Přednostní očkování miliardáře Sehnala nebylo trestným činem, uvedla policie

    Policie ukončila prověřování případu miliardáře a předsedy Občanské demokratické aliance (ODA) Pavla Sehnala, který se počátkem března nechal naočkovat v Nemocnici Na Bulovce proti covidu-19, ačkoli nepatřil k lidem, kteří na vakcínu měli v té době nárok. Podle policie to nebyl trestný čin. Dnes to řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Na ukončení kauzy ze strany policie upozornila Česká televize. O tom, že Sehnal dostal vakcínu proti koronaviru, informovaly na počátku března Seznam Zprávy. Sehnal v reakci na to uvedl, že měl podle vládní očkovací strategie na očkování nárok, protože je majitelem a ředitelem zubní kliniky a zdravotnického zařízení Lázně Praha. Podle ředitele Nemocnice Na Bulovce Jana Kvačka byl ale Sehnal naočkován přes jeho zákaz, podle něj se za zdravotníka vydával, aby vakcínu dostal. Po zveřejnění informace o očkování Sehnala se případem začala zabývat policie. Kropáčová dnes k výsledku prověřování řekla, že policie vyhodnotila dostupné informace a nebylo zjištěno jednání mající znaky trestného činu.

    Kauzu otevřely Seznam Zprávy:

  • Kolik pozitivních na covid odhalilo testování ve školách?

    Za první dva dny bylo ve školách otestováno 521 660 osob. Během prvního dne bylo otestováno 354 648 žáků a 138 766 zaměstnanců školských zařízení. Z testování vyšly nižší stovky pozitivních případů. Seznam Zprávy se ptaly na konkrétní údaj, ministerstvo ho ale neposkytlo. O den později podstoupilo antigenní test 17 519 žáků a 10 727 zaměstnanců školských zařízení.„Nízké číslo zachycených pozitivních případů naznačuje, že dosavadní opatření měla smysl. Žáci přišli do škol z domácností, kde bylo riziko nákazy minimální,“ uvedla k výsledku hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

  • Soud v Brně zrušil opatření ohledně testu zaměstnanců, platí už ale jiné

    Nejvyšší správní soud dnes vyhověl návrhu na zrušení opatření spočívajícího v testování zaměstnanců firem na covid-19. Bylo v rozporu se zákonem, uvedl předseda senátu Petr Mikeš.

    Opatření už aktuálně není platné, už dříve ho nahradilo jiné. Návrh na zrušení podaly odbory výrobce léčiv Teva Czech Industries a zaměstnankyně Dagmar Bílá. Před týdnem u soudu neuspěl dělník z automobilového průmyslu, jehož návrh soud zamítl.

    Nynější návrh na zrušení směřoval na povinnost zaměstnanců opustit v případě pozitivního testu pracoviště a kontaktovat lékaře a hygienickou stanici. Směřoval ale také na vedení evidence výsledků testů zaměstnavatelem.

  • Do škol se na Děčínsku žáci vrátí v pondělí, řekl hejtman kraje

    Na Děčínsku se v pondělí otevřou základní školy pro žáky 1. stupně. Žádné další případy brazilské mutace se v okrese neobjevily, epidemická situace se nezhoršuje. Po zasedání krajského krizového štábu to řekl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Výuka začne o týden později než ve zbytku Česka. Krajská hygienická stanice odklad částečného obnovení chodu škol minulý týden zdůvodnila špatnou epidemickou situací v okrese. Růst počtu případů onemocnění covid-19 za týden tam byl nejvyšší v kraji. Hejtman řekl, že opatření už nadále není nutné. Omezení se týká pouze škol, otevřeny jsou všechny provozovny, které tak mohly podle nařízení vlády od pondělí učinit.

  • Soud v Brně začal projednávat druhý návrh na zrušení testů zaměstnanců

    Nejvyšší správní soud v Brně dnes začal projednávat druhý návrh na zrušení povinného testování na koronavirus ve firmách. Návrh podaly odbory výrobce léčiv Teva Czech Industries a zaměstnankyně Dagmar Bílá. Předseda senátu Petr Mikeš uvedl, že v průběhu řízení bylo napadené opatření zrušeno a nahrazeno nařízením obdobným. Soud proto nemůže opatření zrušit, ale pokud návrhu vyhoví, může uvést, zda bylo předešlé opatření do doby svého zrušení nezákonné. Podobný návrh soud už minulý týden zamítl. Advokát navrhovatelů David Zahumenský vznesl otázku, zda je testování antigenními testy smysluplné, pokud je provádí laik. Poukázal na falešnou pozitivitu i vedení evidence ze strany zaměstnavatelů s výsledky testů, což je evidence údajů o zdravotním stavu.

Reklama