Hlavní obsah

Testování na školách: přesná čísla, jak dopadlo, ministerstvo nezveřejnilo

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Jak dopadl první den testování na školách? Ministerstvo zdravotnictví přesná čísla nezveřejnilo. Pouze konstatovalo, že pozitivních bylo pár stovek žáků a učitelů.

Článek

Je to jedna ze zásadních podmínek Ministerstva zdravotnictví pro to, aby mohly být školy alespoň pro část žáků otevřené. Testování antigenními samotesty se rozběhlo v pondělí a znovu se bude opakovat ve čtvrtek, a stejně tak nadále dvakrát každý týden.

Veřejnost i odborníky samozřejmě zajímají konkrétní data k prvnímu kolu testů. Ministerstvo zdravotnictví je zveřejnilo ve středu po poledni. Omezilo se ale pouze na konstatování, že bylo otestováno 354 648 žáků a 138 766 zaměstnanců školských zařízení a vyšly z toho nižší stovky pozitivních případů. O den později podstoupilo antigenní test 17 519 žáků a 10 727 pracovníků.

Konkrétní oficiální čísla o zachycených nákazách ve školách tak nemáme. Ministerstvo školství odkazuje na Ministerstvo zdravotnictví, kde se data ze škol schází. Úřad Petra Arenbergera (za ANO) se ale omezil pouze na výše uvedené vyjádření, že šlo o „nižší stovky pozitivních případů“.

Přesnější obrázek lze tak sestavit jedině na základě informací od krajů. Některé z nich už včera statistiky prezentovaly. V pražských základních a mateřských školách se otestovalo 35 729 žáků a pozitivních bylo 15 z nich, co se týče pracovníků, tak tam se pozitivita ukázala u 5 z 13 264 provedených testů. Tedy v obou případech zhruba 0,04 procenta.

„Pozitivita je velmi nízká,“ okomentoval data radní hlavního města Vít Šimral (Piráti). Nízké počty nakažených mohou podle něj znamenat buď to, že děti nakažené covidem-19 v Praze nejsou, nebo že antigenní testy nejsou dostatečně citlivé pro zjištění nákazy u bezpříznakových jedinců.

Stejně jako ve Středočeském kraji proto prosazují nasazení přesnějších PCR testů. I v těsném sousedství hlavního města dopadlo první testování srovnatelně. Ze 48 554 dětí bylo pozitivních 20, opět tedy zhruba 0,04 procenta. Z téměř 14 tisíc pedagogů a nepedagogů se pak nákaza neprokázala ani u jediného.

„Covid zmizel,“ komentovala to na Twitteru ironicky středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

A do třetice ani ve Zlínském kraji antigenní testy nezachytily srovnatelný poměr nakažených jako v případě preventivního testování veřejnosti, kde jde asi o 0,45 procenta. Přitom právě tady se uvažovalo, že by se školy stejně jako v okrese Děčín v pondělí vůbec neotevřely, a to kvůli pozdějšímu nástupu nákazy. Ze 17 150 dětí bylo ale jen 21 covid pozitivních, tedy asi 0,12 procenta.

„Nízké číslo zachycených pozitivních případů naznačuje, že dosavadní opatření měla smysl. Žáci přišli do škol z domácností, kde bylo riziko nákazy minimální,“ hodnotí testování na školách hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

Doporučované