Hlavní obsah

Česko jako bateriová velmoc: Havlíček představil plán na stavbu gigafactory

Nižší daně a peníze pro nové továrny na lithiové elektrobaterie, avizuje Karel Havlíček.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko jako velmoc baterií do elektroaut? Vláda chce připravit miliardy pro novou továrnu na lithiové baterie, ještě než skončí. Zaměstná až 5000 lidí. Výroben by mohlo být víc, uvedl ministr Havlíček. Využily by lithium z Cínovce.

Článek

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) představil plán, jak Česko dostat mezi bateriové velmoci. Vláda chce v Česku podpořit projekt velké továrny na baterie z českého lithia. „Mohu potvrdit, že na tom pracuje tým lidí z ministerstva průmyslu. Snažíme se vytvořit takové podmínky, že bude minimálně jeden projekt na ‚gigafactory‘ podpořen. Je zde více zájemců, možná podpoříme i dva,“ uvedl Havlíček pro SZ Byznys.

Jedním ze zájemců je německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto. Volkswagen plánuje mít do roku 2030 v Evropě šest továren na baterie. Další uchazeče vicepremiér Karel Havlíček uvést nechtěl.

„Jmenovat bych je teď nechtěl, jsme vázáni mlčenlivostí. Na konci června vydáme informaci o nejbližším projektu. V každém případě chceme, aby to byla tato vláda (kdo rozhodne, pozn. red.). Než bude ukotvená nová vláda, mohlo by nám to uniknout,“ řekl ministr průmyslu.

Gigafactory na severozápadě Čech

Na výrobu baterií se má využívat lithium z oblasti Cínovce v Krušných horách. Právě na západě země by továrna, o které Karel Havlíček mluví jako o „gigafactory“, mohla stát.

Není to ale jediná varianta: „Lokalit, kde by mohla být situována, je víc. Řešíme dvě nejpravděpodobnější, jedna je v západních a jedna v severních Čechách,“ upřesnil ministr.

Projekty chce vláda podpořit miliardami: „Pobídky budou korespondovat s tím, jaká bude výše investice. Ta se předpokládá mezi 50 až 60 miliardami korun na jednu gigafactory. Bude se jednat o 2000 až 2500 zaměstnanců a další 2000 až 2500, kteří budou mít přímou vazbu v rámci dodavatelských řetězců. Vše v rámci regionu,“ plánuje Havlíček.

Pobídky chystá vláda přímé i nepřímé. „Určité daňové výhody, přímá pobídka jako hotovost. Jsou to pobídky vysoké v řádu miliard korun. Na druhou stranu, přínos takové gigafactory je rovněž v řádu miliard korun ročně,“ vypočítává ministr průmyslu a obchodu.

„Nedovedu si představit, že bychom u toho jako průmyslová a automobilová velmoc, která dneska otáčí kormidlem a jde za elektromobilitou, nebyli,“ říká Havlíček.

Reklama

Doporučované