Hlavní obsah

Do škol se vrátí další studenti. Ve dvou vlnách 25. a 30. listopadu

Záznam tiskové konference ministrů školství a zdravotnictví.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Přestože se Česko má od pondělí přepnout do nižšího stupně protiepidemického systému, další žáci a studenti se do škol nevrátí hned. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) to bude ve dvou vlnách 25. a 30. listopadu.

Článek

Teprve ve středu 25. listopadu se vrátí do lavic studenti závěrečných ročníků středních a vyšších odborných škol. Stejně tak bude na středních a vysokých školách umožněna praktická výuka do 20 osob, na VŠ ale pouze pro poslední ročník.

Učitelé na základních uměleckých a jazykových školách pak budou moct od středy vyučovat ve třídě vždy maximálně jednoho žáka, popřípadě poskytovat individuální konzultace.

Pro základní školy se ale příští týden nic nezmění, stále se budou prezenčně učit pouze prvňáci a druháci, malotřídky a speciální školy.

„Systém nefunguje jako robot, ale na konci toho musí přijít rozhodnutí ministerstva školství a zdravotnictví. Z pohledu školství je potřeba, aby při těch změnách byl dostatečný čas na přípravu škol a rodiče a děti to věděli dostatečně dopředu,“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ředitelé základních škol tak dostanou na plánování výuky ještě pět dní navíc. Zbytek žáků prvního stupně, druhého stupně v rotacích a deváťáků do lavic zasedne až v pondělí 30. listopadu.

„I ve čtvrtém stupni platí režimová opatření a další hygienické standardy. Naprosto chápu, že rodiče a děti to berou jako omezující věc, ale je to nezbytné, abychom to všichni společně strpěli,“ dodal Plaga. V případě škol jde především o roušky, které se na rozdíl od jara musí nosit nejen ve společných prostorách, ale i ve třídách.

Plán otevření škol ale ještě neschválila vláda. Bude o něm jednat až v pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) neočekává, že by schvalování opatření měly doprovázet nějaké problémy.

Reklama

Doporučované