Hlavní obsah
Online

Nouzový stav se prodlouží do 22. ledna, výjimky o Vánocích nebudou

Ilustrační fotografie.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace v Česku v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Česko je už pátý den v nejvyšším stupni rizika PES. Za pondělí přibylo 7860 nových nakažených koronavirem.

- Poslanecká sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů tedy do 22. ledna.

- Zájem lidí o vývoj situace okolo šíření nového typu koronaviru mírně opadl. Ukázaly to výsledky průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V prosinci se o vývoj zajímalo 74 procent lidí, zatímco v listopadu podíl činil 78 procent a v květnu při první vlně 85 procent.

- Vláda bude ve středu jednat o dalších opatřeních. Ta by případně měla začít platit od 25. prosince. Pokud vláda schválí přechod do pátého stupně, budou platit opatření taková, jako jsou nastavena v systému PES. Bez výjimek. Více v článku.

- První dodávka vakcíny o počtu téměř deset tisíc kusů má do Česka dorazit 26. prosince večer. Druhý den by mělo začít očkování. Česko také domlouvá další objednávku vakcíny do konce letošního roku. Ta by měla obsahovat 19 500 kusů vakcíny.

DĚNÍ V ČESKU JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • V Semilech otevřou v sobotu odběrové místo pro antigenní testy

    V Nemocnici v Semilech otevřou v sobotu 26. prosince odběrové místo pro antigenní testy, fungovat bude denně vždy dvě hodiny dopoledne. Zájemci se mohou už teď objednat přes krajský rezervační systém na webu Libereckého kraje nebo nemocnice v Jilemnici.

  • Česká ambasáda v Londýně vyráží na pomoc uvázlým řidičům

    Česká ambasáda v Londýně vyráží na pomoc uvázlým českým řidičům v Kentu. Informovala o tom na facebookovém profilu.

  • Nouzový stav se prodlouží o dalších 30 dnů

    Poslanecká sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 22. ledna. Pro byli poslanci hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

  • Majitel Lucerny: Částečné zákazy nic neřeší. Buď zavřít vše, nebo nic

    Majitel hudebních klubů Lucerna a Futurum Michal Filip říká, že vláda populisticky přidušuje ekonomiku a bojí se udělat jasné rozhodnutí. Přitom české výsledky v boji s covidem vypadají v porovnání se světem žalostně.

  • Rozvolnění opatření na silvestra ministr zdravotnictví odmítl

    Návrh komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na rozvolnění zákazu vycházení na silvestra a Nový rok, aby si lidé mohli dopřát novoroční přípitek se sousedy a při návratu domů nemuseli porušovat vládní nařízení, odmítl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Byli bychom všem k smíchu, kdybychom dělali další a další výjimky,“ vysvětlil. V 5. stupni PES, který nejspíš bude na konci roku platit, je zákaz vycházení mezi 21. a 5. hodinou.

  • Ministr Blatný zváží vyhlášení 5. stupně až od 27. prosince

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) poslancům řekl, že je už téměř jasné, že Česko směřuje do 5. stupně PES. Avšak vláda zítra rozhodne o termínu přechodu, který nemusí být už v pátek 25. prosince, jak avizoval v pondělí. „Asi není příliš pochyb, že do stupně 5 přejdeme. Jedna z věcí, o kterých uvažujeme, je to, že to nebude od 25., ale od 27. prosince, aby lidé, kteří se nechali otestovat, měli možnost se setkat během vánočních svátků. Definitivní rozhodnutí ale padne až zítra, protože chceme mít co nejvíce dat ze všedních dnů tohoto týdne,“ uvedl.

  • TOP 09 prodloužení nouzového stavu nepodpoří

    Proti prodloužení nouzového stavu je i opoziční TOP 09, které vadí zejména nedostatečná pomoc podnikatelům zasaženým opatřeními vyhlašovanými za nouzového stavu. Uvedla to na Twitteru její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

  • Komunisté prodloužení nouzového stavu o 30 dnů podpoří

    Člen Ústředního krizového štábu za KSČM poslanec Zdeněk Ondráček uvedl, že požádal poslanecký klub KSČM, aby hlasoval pro prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Uvedl pro to řadu důvodů zdravotních, sociálních i právních. „Víte třeba, že v případě ukončení nouzového stavu by do Státních hmotných rezerv muselo být vráceno všechno zařízení? Lůžka, plicní ventilátory a podobně. Nyní jsou sice v polní nemocnici nevyužité, ale jsou připravené,“ uvedl a znovu potvrdil chuť jednat s ministrem zdravotnictví o výjimku z omezení pohybu obyvatelstva na silvestra a Nový rok.

  • Babiš: Objednali jsme 11 901 700 vakcín

    Premiér se ohradil proti názoru opozice, že vláda nemá očkovací strategii. „My samozřejmě děláme maximum pro to, abychom realizovali očkování. Objednali jsme 11 901 700 vakcín. Pro 6 953 849 občanů České republiky jsme objednali. Stále se hlásí nějaká čísla, toto jsou správná čísla. Objednali jsme pět vakcín,“ řekl Babiš.

  • Babiš se tradičně pustil do opozice: Nehlasovali jste pro rozpočet

    Andrej Babiš, který spolu s ministrem zdravotnictví žádá o prodloužení nouzového stavu, místo žádosti k poslancům se opět opřel do opozičních poslanců, kteří ho žádali, aby v případě prodloužení nouzového stavu vláda navýšila kompenzace živnostníkům. Vyčetl jim, že jim o živnostníky nejde, protože nepodpořili rozpočet „Vy tady vystupujete: ti živnostníci a všechno. To je dojemné. Proč jste nehlasovali pro rozpočet? Všechno děláte proti lidem, protože děláte proti vládě. A neschválili jste rozpočet. No však se smějte, já jsem v pohodě,“ pustil se Babiš do opozice.

  • Jurečka: Přišli jsme o Velikonoce, neberte věřícím ještě vánoční svátky

    Předseda Marian Jurečka (KDU-ČSL) požádal ministra zdravotnictví, aby v případě, že od pátku 25. prosince zpřísní opatření, aby udělil vyjimku pro shromažďování v kostelích. Ty už nyní fungují v omezeném režimu, kdy se bohoslužby můžou účastnilt lidé jen do naplnění kapacity 30 procent míst na sezení. „Dostanete tím do problémů mnoho farností, které najely na eletronické rezervace na mše svaté a mají systém připravený až do konce týdne. Neumím si představit, jak kněz bude říkat, koho vyškrtne. A ten na mši svatou nepůjde. Přišli jsme o Velikonoce, ale nechceme takovým způsobem přijít i o vánoční svátky. Podívejte se na podmínky, jaké jsou v řetězcích při nakupování, a porovnejte je s podmínkami v kostelích,“ apeloval Jurečka na ministra Jana Blatného (za ANO).

  • Desítky lidí přišly ke Sněmovně protestovat proti vládním opatřením

    Naprostá většina demonstrantů dorazila na Malostranské náměstí bez roušek, nezachovává ani povinné rozestupy. Protest je poklidný. Policisté pouze na počátku účastníky upozorňovali na to, aby dodržovali nařízení zavedená kvůli koronavirové pandemii. Demonstranty přišel podpořit poslanec Lubomír Volný.

  • Rakušan: Nemáte plán a všechno tady bude řídit Andrej Babiš

    Do kritiky vlády, která žádá prodloužení nouzového stavu, se pustil předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Podle něj vláda lidem vzala naději a tu jim pokračováním nouzového stavu nevrátí. „Nemáte plán, nekompenzujete a všechno v této zemi bude řídit Andrej Babiš. Vláda je před třetím selháním, jarní selhání při zajišťování materiálu, letní selhání, kdy Andrej Babiš nevěřil odborníkům. A teď není připravena očkovací strategie,“ uvedl.

  • Pražské nemocnice jsou připravené očkovat denně stovky lidí

    První symbolická dodávka asi 9 750 dávek má do pražských a brněnských nemocnic dorazit do 26. prosince. V hlavním městě se do očkování zapojí Všeobecná fakultní nemocnice (VFN), Fakultní nemocnice v Motole a Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Podle ministerstva zdravotnictví by měli zdravotníci v Motole a VFN proočkovat až 500 lidí denně, v ÚVN pak asi 300.

  • Počty nově nakažených seniorů rostou

    Zvládání epidemie je závislé také na vytíženosti zdravotnických zařízení. Ministerstvo zdravotnictví proto sleduje i průběh nákazy v rizikových skupinách, mezi které patří zejména senioři. Počet nakažených mezi nimi roste. „Za minulý týden stouply počty nově infikovaných seniorů o 15 procent. Zvýšené počty případů v těchto zranitelných skupinách představují potenciální riziko pro zdravotnický systém, protože v této rizikové kategorii je riziko hospitalizace až 30 procent,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný, podle něhož na intenzivních lůžkách nyní leží kolem 700 osob.

  • Blatný: Nouzový stav potřebujeme pro omezení mobility lidí

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zdůvodňuje poslancům, proč vláda znovu žádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů. „Bez nouzového stavu nelze v daném legislativním nastavení efektivně a rychle přijímat účinná opatření, zejména ta, která vedou k omezení mobility obyvatel. Rovnice je velmi jednoduchá: omezení mobility obyvatel plus omezení četnosti kontaktů se rovná zpomalování nákazy,“ vysvětlil a popsal také, že stav podobný českému nouzovému stavu panuje v řadě dalších evropských zemí.

  • Nemocnice v Pardubickém kraji využijí dobrovolníky

    Personál chybí hlavně v Chrudimské nemocnici, kde kvůli nákaze koronavirem uzavřeli lůžkovou část chirurgie. V nemocnici chybí asi 140 zdravotních sester, což je polovina celkového stavu. V odběrovém centru tam budou působit vojáci. „Nepříznivý vývoj je i v Pardubické nemocnici,“ řekl člen představenstva společnosti Nemocnice Pardubického kraje Vladimír Ninger. Dobrovolníci nastoupí ve středu, budou pracovat hlavně jako sanitáři, v nemocnicích by mělo působit 12 dobrovolných hasičů, deset členů Českého červeného kříže a studenti Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

  • Nemocnice musí od dnešního dne odkládat nezbytnou zdravotní péči

    Vyplývá to z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které se týká akutní i následné péče. Omezení má uvolnit lůžka pro pacienty s covidem-19, v pondělí ho schválila vláda. Opatření se nemá dotknout neodkladné péče o pacienty s jinými zdravotními problémy, než je nemoc covid-19. Poskytovatelé akutní lůžkové péče musí omezit příjem nových pacientů na plánované zákroky a průběžně navyšovat kapacity akutních lůžek pro pacienty s covidem-19. Pokud to zdraví nynějších pacientů umožňuje, má je nemocnice průběžně propouštět do domácího ošetřování nebo přeložit do následné péče.

Reklama

Hlavní zprávy