Hlavní obsah
Online

Co všechno čeká Česko mezi svátky? Příjezd vakcíny a možná i zpřísňování

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace v Česku v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vláda bude ve středu jednat o dalších opatřeních. Ta by případně měla začít platit od 25. prosince. Pokud vláda schválí přechod do pátého stupně, budou platit opatření taková, jako jsou nastavena v systému PES. Bez výjimek. Více v článku.

- První dodávka vakcíny o počtu téměř deset tisíc kusů má do Česka dorazit 26. prosince večer. Druhý den by mělo začít očkování. Česko také domlouvá další objednávku vakcíny do konce letošního roku. Ta by měla obsahovat 19 500 kusů vakcíny.

- Jako první dostanou vakcíny zdravotníci a integrované složky, následně senioři v domovech. „Od února bude mít možnost se o vakcíny přihlásit širší veřejnost,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Dodal, že i v tomto případě dostanou přednost lidé z rizikových skupin, především pak senioři.

- Rizikový index systému PES se drží už čtvrtý den na hodnotě 76, což podle parametrů Ministerstva zdravotnictví znamená přechod k nejtvrdším opatřením. Premiér Babiš řekl, že vláda to bude řešit až ve středu.

- Česká republika zastavila od pondělního poledne lety z Británie. Důvodem je nová mutace koronaviru, která se v Británii objevila. Lidé přijíždějící z Velké Británie do Česka musí do povinné domácí karantény po dobu až deseti dní, nebo podstoupit PCR test.

Dění jsme sledovali i včera:

  • Andrej Babiš se nechá očkovat první den po dodávce vakcíny

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechá očkovat proti covidu-19 hned první den, kdy se v Česku začnou očkovat zdravotníci, tedy v neděli 27. prosince. Řekl to dnes bez dalších podrobností televizi Nova. Zopakoval, že očkovat se začne ve čtyřech pražských a dvou brněnských nemocnicích, zásilka prvních vakcín přijde 26. prosince.

    „Kdo bude první, to nevím, podstatné je, že začneme očkovat okamžitě, jak je to možné,“ řekl Babiš. Dosud ke svému očkování uváděl, že se musí poradit se svým praktickým lékařem kvůli chybějící slezině.

  • V Česku bude mít vakcína od Pfizeru registraci na rok, půjde ji prodloužit

    Vakcína firem Pfizer a BioNTech proti nemoci covid-19, kterou dnes doporučila k podmínečné registraci Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), bude mít v Česku registraci na jeden rok. Bude možné ji každoročně prodlužovat. Schvalování na národní úrovni se už konat nebude, všechny státy EU měly možnost návrh na evropské úrovni připomínkovat. ČTK to napsala mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková.

  • Petříček: Cesty z Británie se obnoví, až se vyloučí riziko

    Ministerstvo zahraničí řeší v Británii zejména urgentní případy dopravců nebo lidí, kteří uvázli v tranzitu. Zajišťovat bude akutní konzulární pomoc, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Věří, že situace se během následujících 48 hodin vyjasní a Česko nebude muset přistoupit k repatriacím, jako tomu bylo na jaře. Zastavení letů z Británie, které platí od dnešního poledne, by mohlo podle něj platit kratší dobu než do konce roku. Obnoveny mohou být, až bude jisté, že nehrozí výrazné riziko, uvedl Petříček.

  • Češi vracející se z Británie budou muset do karantény, nebo podstoupit PCR test

    Vzhledem k epidemické situaci ve Velké Británii a Severním Irsku vydalo Ministerstvo zdravotnictví ochranná opatření, která stanovují podmínky po cestovatele z těchto lokalit. Všechny osoby vracející se z těchto zemí musí nastoupit do karantény, nebo podstoupit PCR test. Do té doby je až na výjimky omezený jejich volný pohyb na území České republiky.

  • Podnikatelé požádali o 2,8 miliardy korun na COVID Nájemné

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u druhé výzvy programu COVID Nájemné eviduje zhruba 30 000 žádostí za 2,8 miliardy korun. Podnikatelé dosud dokončili a podali asi 21 300 žádostí za dvě miliardy korun, resort jich zatím schválil přibližně 14 000 v objemu 1,4 miliardy korun. Na Twitteru to dnes napsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zájemci o státní příspěvek na komerční nájem za třetí čtvrtletí z řad podnikatelů zasažených v souvislosti s pandemií koronaviru mohou žádosti podávat do 21. ledna. Na program jsou vyčleněny tři miliardy korun. Stát bude přispívat i za nájem za čtvrtý kvartál.

  • Daňový pardon od Schillerové: Postiženým podnikatelům se odloží platby DPH

    Podnikatelům postiženým pandemií Ministerstvo financí odloží díky prominutí úroků z prodlení automaticky všechny úhrady DPH do 16. srpna 2021. Zároveň do 15. dubna úřad promine zálohy na silniční daň. Dále MF odpustí správní poplatky, například za žádost o prominutí úroku z prodlení a posečkání nebo žádost o vrácení daně při dovozu a prominutí celního nedoplatku. Dnes to schválila vláda, informovala na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Úhrady řady daní i poplatků vláda posunula nebo odpustila i v rámci jarní vlny pandemie.

  • Vláda prodloužila program Antivirus do konce února, tweetuje Maláčová

    Vláda prodloužila program Antivirus do konce února. Podnikům, na které dopadla nařízená omezení kvůli epidemii a koronavirová krize, bude stát dál poskytovat příspěvky A i B. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Program měl skončit se závěrem roku.

    Z programu Antivirus, který má bránit propouštění, se poskytují příspěvky na mzdy. Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50 000 korun v zavřených provozech. Poskytuje také 80 procent náhrady lidí v karanténě do 39 000 korun superhrubé mzdy. Příspěvkem B úřady práce dorovnávají 60 procent náhrady při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 29 000 korun superhrubé mzdy.

  • Nemocnice mohou omezit zbytnou péči ve prospěch covidových pacientů

    Nemocnice mohou omezit zbytnou péči, aby reagovaly včas na případný nárůst počtu infikovaných koronavirem, kteří budou potřebovat hospitalizaci. Příslušné usnesení dnes schválila vláda.

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci uvedl, že vládní opatření dá vedení nemocnic prostor pro případné rozhodnutí. Situace v nemocnicích je podle ministra různá.

  • Pokud Česko přejde do pátého stupně, výjimky v omezení nebudou

    Pokud vláda schválí přechod do pátého stupně, budou platit opatření taková, jako jsou nastavena v systému PES. „Není zde nutné modelovat nějaké výjimky,“ řekl Blatný.

  • Rezervační systém na očkování začne v lednu

    Na očkování se bude objednávat obdobným způsobem, jako se lidé nyní objednávají na antigenní testy. „Systém bude fungovat od ledna, protože do té doby není potřeba,“ uvedl Jan Blatný.

  • V domově pro mentálně postižené v Lipníku se rozšířil covid-19

    V domově pro mentálně postižené v Lipníku na Mladoboleslavsku se rozšířil covid-19, nakažení jsou téměř všichni pracovníci i klienti. V úterý přijede na pomoc armáda, obec doporučuje obyvatelům, aby omezili vycházení, řekla dnes ČTK starostka obce Ingrid Podroužková. Krajští hygienici zde evidují 45 nakažených. Podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové se zde nakazilo 24 z 28 klientů a 21 z 34 členů personálu. Podle starostky dnes ale přišly výsledky dalších testů a nakažených opět přibylo. „Vypadá to, že už jsou nakažení úplně všichni,“ řekla Podroužková.

  • Možné zpřísnění projedná vláda ve středu, nastalo by od pátku

    Případný návrh na přesun do páté úrovně opatření protiepidemického systému PES projedná vláda ve středu. Pokud zpřísnění ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s ohledem na vývoj epidemie navrhne, opatření by se měla upravit s účinností od pátku 25. prosince, řekl po úvodní části dnešního jednání vlády novinářům Blatný. Podle ministra pokračuje nárůst počtu nově diagnostikovaných lidí, což je částečně i důsledek plošného testování.

  • Blatný: Veřejnost se bude moci očkovat od února

    Jako první dostanou vakcíny zdravotníci a integrované složky, následně senioři v domovech. „Od února bude mít možnost se o vakcíny přihlásit širší veřejnost,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Dodal, že i v tomto případě dostanou přednost lidé z rizikových skupin, především pak senioři.

  • Blatný: Navrátilci z Velké Británie musí na 10 dní do karantény

    Češi, kteří se vrací domů z Velké Británie, musí po návratu do karantény na deset dní. Tu musí ukončit negativní PCR test. „Čekáme na zprávu ECDC, která nám řekne, jak nebezpečná mutace je, a jak máme dále pokračovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Babiš: Do konce roku by mohlo dorazit dalších 19 500 vakcín

    „V 15 hodin Evropská léková agentura oznámila, že schválila vakcínu firmy Pfizer, teď běží 24 hodin lhůta pro jednotlivé státy, jež mohou mít dotaz nebo další věci, které by mohly proces narušit, ale to si nemyslím, myslím, že na to všichni čekáme. EK by mohla zasednout ještě zítra večer,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Začít očkovat se podle něj má 27. prosince. Dodal, že Česko jedná o další dodávce vakcíny do konce letošního roku. „Má být dvojnásobně vyšší, asi 19 500 vakcín,“ uvedl Babiš. Zatím má do konce roku, konkrétně 26. prosince, do Česka dorazit necelých deset tisíc vakcín.

  • Fakultní nemocnice Brno čeká v neděli 5000 vakcín na covid-19

    Fakultní nemocnice Brno očekává v neděli dodávku 5000 vakcín na nemoc covid-19. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Část půjde na očkování zaměstnanců nemocnice, část dalším nemocnicím v kraji. Očkování by měl v nemocnici podstoupit i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle Plaché by měla do České republiky dorazit vakcína v sobotu. V neděli se vydá zásilka z Prahy do Brna. „Přivezou nám prvních 5000 vakcín. Asi 2100 půjde pro naše zaměstnance, 2000 dostane Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně,“ uvedla Plachá.

  • Až 40 procent malých knihkupectví může zkrachovat

    Koronavirus přesunul nákupy knížek na internet, kde už čtenáři zůstali. To může zlikvidovat téměř polovinu kamenných knihkupectví.

Reklama

Související témata: