Hlavní obsah

Až 40 procent malých knihkupectví může zkrachovat

Jak funguje knižní kalkulace a za jak dlouho dostane nakladatel své peníze? Odpovídal šéfredaktor nakladatelství Portál Martin Bedřich.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus přesunul nákupy knížek na internet, kde už čtenáři zůstali. To může zlikvidovat téměř polovinu kamenných knihkupectví.

Článek

Ani v koronavirové pandemii Češi nepřestali číst a kupovat knihy. To je pro knižní trh dobrá zpráva. Tou horší však je, že stejně jako v jiných odvětvích i tady se nákupy přesunuly na internet.

„To je nejvýraznější změna, kterou tento rok přinesl. Ten online svět začíná čím dál víc ovládat nákupní zvyklosti,“ říká šéfredaktor nakladatelství Portál Martin Bedřich. Podle něj může být tato změna fatální pro některé kamenné prodejce. „Až 40 procent kamenných knihkupectví v důsledku této změny nákupního chování může zaniknout,“ dodává Bedřich.

Pro čtenáře je nákup na internetu lákavý. E-shopy totiž nabídnou takové slevy, kterým kamenná knihkupectví nemohou konkurovat. „A těch málo peněz, které v tom knižním trhu jsou, se bude přesouvat na internet,“ dodává Bedřich. Ten přitom upozorňuje, že v případě knihy nejde jen o cenu.

Podražená cena

„Je to o principu přemýšlení o slevách. Knížka, stejně jako každá věc, má svoji hodnotu a nemělo by to být tak, že ji někdo srazí co nejvíc k zemi. Knihy reprezentují ještě něco víc než jenom ten produkt. Mělo by být v zájmu společnosti, aby dobré knihy pořád byly a vstupovaly do života lidí. A taková věc má zkrátka svoji cenu a ta se nedá jen tak tržně podrazit,“ dodává Bedřich.

Platba za knihu až za půl roku

Jak vlastně funguje kalkulace na knize? Obecně platí, že téměř polovina ceny knihy jde na distribuci a prodej knihy. „V těch 50 procentech se musí zaplatit koncový knihkupec i mezičlánky, které z nakladatelství knihu přinesou,“ říká Bedřich.

Knihy se navíc prodávají v takzvaných komisích. Nakladatel tedy knihy „půjčí“ řetězci, který je postupně posouvá až k zákazníkovi. Teprve v okamžiku, kdy se kniha prodá, začíná proces postupného vracení části peněz nakladateli. „S měsíčním zpožděním se my dozvíme, že se kniha prodala, a začíná proces fakturace,“ dodává Bedřich s tím, že právě teď v době koronaviru šly peníze nakladatelům zpět i půl roku.

Cena půjde nahoru. Až o stovku?

Nakladatelé v Česku se shodují, že ceny knih jsou v tuzemsku velmi nízké. „Knihy průměrně stojí 299 korun, což je strašně málo a jejich cena se 10 let neměnila,“ dodává Bedřich s tím, že úroveň kvality knih se přitom zvýšila, stejně jako náklady práce lidí, kteří se na knize podílí.

„Lidé by si bohužel měli zvykat na to, že kniha nemůže stát 200 korun. Zvýšení průměrné ceny i o stokorunu by se mnohem víc blížilo optimu. Ta tendence zdražit u nakladatelů je a myslím si, že teď bude docházet k tomu, že se ty ceny budou zvyšovat a blížit se tomu, co je normální,“ dodává Bedřich.

Reklama

Doporučované