Hlavní obsah

Česko má peníze jen na pár měsíců. Schillerová se už chystá na to, že dojdou

„Peníze vydrží do června. Déle ne.“ Rozhovor s ministryní financí Alenou Schillerovou.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Nejpozději v červnu dojdou státu peníze na kompenzace pro zavřené služby. Pokud se do léta byznys nerozjede, půjde ministryně Alena Schillerová žádat poslance o další zvýšení rekordního půlbilionového schodku, řekla pro SZ Byznys.

Článek

Jestli se nerozjede ekonomika do června, ministryně Alena Schillerová (za ANO) hodlá jít znovu před poslance žádat o prohloubení schodku státního rozpočtu. Ten je přitom už nyní nejhlubší v historii – plánuje se, že rozpočet bude v minusu půl bilionu korun. O více peněz prosila Schillerová ve Sněmovně už v lednu, z opozice jí vyhověli jen komunisté. „Loni jsem tam byla třikrát. Byla jsem velmi kritizovaná za ten 500miliardový schodek, a nakonec jsme byli rádi, že ho máme. Když přišla druhá vlna, nemuseli jsme čekat na dohadování ve Sněmovně,“ uvedla.

Kam až je Schillerová ochotná s výší schodku jít, neumí zatím říct: „To nemohu teď predikovat. Nejsme schopní odhadnout, kolik firem se přihlásí do programů COVID 2021 a COVID Ztráta (Covid Nepokryté náklady, pozn. red.).“

„Pokud by zůstala ekonomika zavřená v tomto rozsahu, tak ty peníze vydrží zhruba do června. Déle ne,“ uvedla ministryně. Sama ale věří, že se opatření do léta rozvolní: „Pevně doufám, že zafungují opatření, povinné testování, že se vakcinace zrychlí. Tento měsíc čekáme milion, příští měsíc 2,4 milionu vakcín. Díky tomu začneme rozvolňovat, i když nejsme schopní říct kdy.“

Na příští měsíce ještě peníze máme

Podle ministryně zbývá na podporu zasažených firem přes 80 miliard. Některé programy jako třeba podpora nájemného už doběhly, na jiné zatím peníze jsou: „Peníze na příští měsíce máme, na kompenzační bonus, Antivirus, na programy COVID 21 a COVID ztráta,“ ujišťuje Alena Schillerová.

„Já říkám zcela otevřeně, že na výdajové straně, která je určena téměř celá na programy a odměny zdravotníkům a v sociálních službách, je asi necelých 78 miliard. 6,6 je v rozpočtové rezervě. Pět miliard, které jsou určené pro armádu, ty do toho nezapočítávám. Máme něco přes 80 miliard,“ vypočítává ministryně financí.

Ministr Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že až programy skončí, smrskla by se podpora na státní záruky za úvěry. Řada firem z gastroprůmyslu či ubytovacích služeb je ale pro banky příliš riziková, nepůjčí jim.

Celý rozhovor s ministryní financí Alenou Schillerovou SZ Byznys vydá v příštích dnech.

Reklama

Doporučované