Hlavní obsah

Lepší by bylo pustit děti do škol než do školek, říká matematik

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl matematik René Levínský.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Pro rozvolňování vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) připravila šest balíčků. Určující bude počet nakažených. Je to správný postup?

Hostem Ptám se já byl matematik a člen skupiny MeSES René Levínský.

Uvolnění bude upřesňovat vláda vždy v pondělí, ve čtvrtek ho bude potvrzovat. Klíčovým faktorem bude podle Havlíčka počet nakažených za posledních sedm dnů na 100 000 obyvatel.

„Ta hranice 100 nakažených na 100 tisíc osob za týden je poměrně standardní hranice, kterou doporučují organizace v celém světě. Problém ČR je, že jak vlna epidemie přešla ze západu na východ, jsme v heterogenní situaci. Zatímco Cheb má tohle číslo 25 a šlo by ho více méně rozvolnit, tak Vsetín má číslo někde kolem 330. Ten rozdíl je více než řádový. Je těžké najít opatření, aby byla vhodná pro tu republiku. Já osobně bych byl za co největší regionalitu, ale rozumím, že je to těžké prosadit,“ řekl v Ptám se já matematik René Levínský.

Pole Levínského je ale situace optimistická a vypadá to, že „lidé a politici se poučili z toho, co se stalo na podzim.“ Je ale třeba brát ohled na to, že počty nakažených v Česku klesaly z vysokých čísel, a proto pokles trval dlouhou dobu. Levínský přesto věří, že plán rozvolnění směřovaný na začátek května je realistický. Pokud se na potřebná čísla nedostane už začátkem následujícího měsíce, bude to přinejhorším o týden později, předpovídal v rozhovoru Levínský.

A jak hodnotí rozvolňování ve školách, které je podle některých kritiků oproti obchodům příliš pomalé? „Se školami je to komplikované. Já si myslím, že školy by měly být otevřeny dřív. Je tu spousta možností, třeba aby šel druhý stupeň v rotačním principu. Tady je z mého pohledu rozumnější otevírat dříve druhý stupeň než školky, kde jsou malé děti, nedá se tam testovat, hodně se děje vevnitř. Tady bych volil opačné pořadí,“ dodal.

Levínský vyzval, ať se lidé pokusí užít si léto a pro jistotu se připraví i na to, že by na podzim přišla „horší varianta“ a virus se v nějaké formě vrátil. Zároveň dodal, že by bylo namístě, aby Evropa uvolnila hranice v rámci EU, ale hlídala si hranice z vnějších zemí tak, aby došlo k omezení přenosu mutací.

Jak vnímá skupina MeSES další uvolňování a reaguje vláda na její výhrady? A jak hodnotí průběh očkování a antigenního testování?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Vypadá to, že lidé a politici se poučili z toho, co se stalo na podzim,“ říká René Levínský.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované