Hlavní obsah

Česko má přes 13 tisíc válečných veteránů. Příběhy mnoha z nich můžou nenávratně zmizet

Večerní zprávy, 11. 11. 2017.

 

Reklama

Podle Ministerstva obrany žije v Česku přes pět set veteránů z druhé světové války. Z novodobých vojenských misí jich je už přes třináct tisíc.

Článek

Svět si v sobotu připomíná Den válečných veteránů. Ten je odvozený od 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří 1. světové - do té doby historicky největší - války. V Česku tento den oficiálně patří mezi významné od roku 2001.

Podle provozního ředitele obecně prospěšné společnosti Post Bellum Jana Poloučka teď žije v ČR přes třináct tisíc válečných veteránů. Jejich status určuje zákon (170/2002 Sb.) a zjednodušeně řečeno se vztahuje na ty, kteří alespoň měsíc nepřetržitě sloužili v místě ozbrojeného konfliktu nebo na mírových operacích.

Zároveň je v Česku i přes pět set veteránů druhé světové války. Ti mají vlastní zákon a jsou mezi ně počítáni jak vojáci, kteří bojovali v zahraničí (na východní i západní frontě), tak i partyzáni nebo účastníci květnového povstání.

Vzhledem k tomu, že druhá světová válka skončila před dvaasedmdesáti roky, je jasné, že její veteráni jsou už ve velmi vysokém věku. Právě na ně a jejich vzpomínky se teď soustředí Post Bellum a projekt Paměť národa. Na zaznamenání a publikování životních příběhů veteránů a dalších pamětníků se 11. listopadu pořádala sbírka.

Více o tom, co dělá Post Bellum a o Dni válečných veteránů najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované