Hlavní obsah

Česko nakupuje draze plyn, těžaři v USA ho vypouštějí zdarma do vzduchu

Foto: Martha Marks, Shutterstock.com

Oblast Permian Basin v západním Texasu. Srdce ropného průmyslu USA.

Reklama

Američtí těžaři vypustí do vzduchu takové množství metanu, že by to Česku stačilo na čtvrt roku. Tento plyn je přitom z pohledu klimatické změny mnohem větším zlem než oxid uhličitý.

Článek

Známé rčení „topit pánu bohu do oken“ dostává na západě amerického Texasu úplně novou dimenzi. Podle studie Harvardské univerzity a ekologické nevládní organizace Environmental Defense Fund se v oblasti zvané Permian Basin vypustí za jediný rok tolik plynu, že by to stačilo pro dva miliony domácností.

Konkrétně jde o objem více než dvou miliard metrů krychlových metanu za zhruba čtvrt miliardy dolarů, který těžaři ropy prostě jen vypustí do atmosféry. Toto číslo samo o sobě nemusí šokovat, dokud se nedá do vztahu k nějaké známé veličině, například spotřebě plynu v Česku, která činí kolem osmi miliard kubíků ročně.

Z oblasti o rozloze 220 tisíc kilometrů čtverečních (skoro tři Česka), jež se nachází na pomezí států Texas a Nové Mexiko, každý rok unikne objem plynu, který by v tuzemsku pokryl spotřebu z jedné čtvrtiny.

Foto: EIA/Flickr

Permian Basin.

Vědce nová zjištění podpořená snímkováním z oběžné dráhy šokovala. Dosud totiž počítali s tím, že při těžbě ropy tzv. frakováním v regionu se zatíží klima asi polovinou tohoto množství. To, že při těžbě ropy uniká plyn, je samozřejmě známý problém i z jiných míst od pouští Saúdské Arábie až po ruskou tajgu. Konkrétně v západním Texasu ale vědci zaznamenali o 60 procent vyšší úniky, než kolik činí celoamerický průměr, což je rovněž překvapilo.

„Naše studie produkce metanu v Permian Basin prokázala, že jde v porovnání s jakýmkoliv jiným nalezištěm v USA o zdaleka nejvyšší čísla. A to je s ohledem na klimatickou změnu velká věc,“ uvedli pro agenturu Bloomberg hlavní autoři výzkumu Yuzhong Zhang a Ritesh Gautam.

Metan

- Nejjednodušší uhlovodík se vzorcem CH4 (na jeden atom uhlíku čtyři atomy vodíku).

- Jde o hlavní součást zemního plynu.

Metan je totiž horší klimatická metla než kritizovaný oxid uhličitý – dokonce mnohem horší, protože na přetváření zemské atmosféry na skleník pracuje 34krát účinněji. A pokud jeho nechtěnou produkci nedostanou státy pod kontrolu, upečou se cíle Pařížské klimatické dohody ve vlastní šťávě.

„Musíme emise metanu snižovat, ne jim dovolit růst,“ uvedl pro Bloomberg biochemik Robert Howarth z Cornellovy univerzity, který se únikům nejjednoduššího uhlovodíku do ovzduší dlouhodobě věnuje. A dodal, že pokud se úniky metanu nevyřeší, bude to pro klimatickou změnu mnohem větší vzpruha, než kdyby energetici dál pálili proklínané uhlí.

Pryč s Obamou

Sám Permian Basin v letech 2010 až 2020 obstaral jednu desetinu na světě vypouštěného metanu a z kroků americké vlády pod taktovkou prezidenta Donalda Trumpa se nezdá, že by Američané chtěli nějak rázně dupnout na emisní brzdu. Již dříve totiž Trump zvrátil ekologické kroky předchozího prezidenta Baracka Obamy, který nutil těžaře k zachycování metanu a jeho dalšímu zpracování.

Jenže i kdyby Trump nějakou regulaci zvažoval, což však jeho dosavadní kroky nenaznačují, rozhodně s nimi počká na dobu, kdy nebudou hrozit krachy ropných firem ve velkém kvůli nebývalé nízké až záporné ceně suroviny.

Odborové organizace těžařů podle očekávání studii rozporují a zdůrazňují, jakých pokroků při zachycování metanu dosáhly. Texaská komise, která má na starosti dohled na těžaři ve svém revíru, podle agentury Bloomberg vypouštění či spalování přebytečného plynu firmám povoluje.

Těžařům se totiž nevyplatí investovat do dalších technologií, které by metan zachycovaly. Zemního plynu je aktuálně na světových trzích nadbytek, jeho cena je nízká a stavba plynovodů nebo platby za použití těch existujících dál podvazují výkonnost těžařských firem.

Reklama

Doporučované