Hlavní obsah

Česko patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám v EU, dokládají to nová data

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ekonomika roste

Reklama

Česká republika byla v prvním čtvrtletí podle dostupných dat pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii.

Článek

Vyšší meziroční růst v prvním čtvrtletí vykázaly Lotyšsko, Polsko, Slovinsko a Maďarsko. Vývoji hrubého domácího produktu pomáhala domácí spotřeba, stejně jako investice. Informoval o tom předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček s upozorněním, že dosud nejsou známé údaje o růstu irské ekonomiky, která také patří k těm nejrychleji rostoucím.

Lukáš Kovanda o růstu mezd a ekonomiky.Video: Silvie Friedmannová

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

„Příznivá ekonomická situace umožňuje růst výdělků domácností, které se nebojí utrácet. Zahraniční obchod naopak poprvé od roku 2013 k vývoji HDP nepřispíval,“ uvedl Rojíček.

Kdo si v loňském roce polepšil a jaké jsou průměrné mzdy.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Upozornil, že v rámci EU má ČR nejnižší míru nezaměstnanosti nepřetržitě od roku 2016. „Výborných výsledků dosahuje také míra zaměstnanosti, blíží se 75 procentům a je aktuálně nejvyšší v historii samostatné ČR,“ uvedl předseda ČSÚ. Zároveň ale upozornil, že nedostatek zaměstnanců brzdí firmy v jejich dalším rozvoji. Důvodem je mimo jiné i růst mezd a tím nákladů firem. Růst průměrné mzdy byl totiž v prvním čtvrtletí nejvyšší za posledních deset let.

Meziroční inflace v prvním čtvrtletí činila 1,9 procenta. Nejvíce k růstu cen přispěly vyšší náklady na bydlení a ceny potravin. Jde přitom o nejvýznamnější složky spotřeby domácností, upozornil Rojíček. Zároveň upozornil, že rostou i ceny nemovitostí. Ve druhém čtvrtletí loni stouply ceny starších bytů meziročně o pětinu, na počátku letoška statistici zaznamenali oslabení růstu.

Reklama

Doporučované