Hlavní obsah

Sociolog: Sečtou to voliči ve volbách vládě? Rozhodne očkování i dění v srpnu

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl sociolog a člen skupiny MeSES Martin Buchtík.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko čeká rozvolňování. Od pondělí začnou fungovat některé služby, o týden později se otevřou obchody a školy. Je to správný krok? A jak budou Češi reflektovat téma koronaviru v podzimních volbách?

Hostem Ptám se já byl sociolog a člen skupiny MeSES Martin Buchtík.

Česko se už několik dní pohybuje na hranici denního nárůstu v jednotkách tisíc nakažených. Díky tomu se brzy otevřou služby, obchody a vrátí se i další žáci do škol. V některých krajích se zpřístupní dokonce i muzea. Samozřejmě za přísných hygienických podmínek.

Co na to odborníci z poradní skupiny MeSES? „V rozvolnění pro příští týden zásadní problém nevidíme. Naše doporučení se ale vztahují k týdenní incidenci, nevztahují se ke konkrétním datům. Rozumím, že je důležité, aby lidé měli představu jak, kdy a co mají otevřít, nicméně situace je relativně křehká a je potřeba ji vyhodnocovat co nejpřesněji,“ komentoval plány vlády Buchtík s tím, že by se politici měli možná ve veřejném prostoru méně ohánět sliby a termíny, aby nedocházelo ke konfliktu mezi odbornými doporučeními a realitou.

Buchtík zkritizoval, že se plánuje povolení určitého penza fanoušků na profesionálních hokejových a fotbalových zápasech, na druhé straně trvají určitá omezení škol a vyučování. „Je to jeden z příkladů, které jsme se dozvěděli z novin a televize a dozvěděli jsme se ho v momentě, kdy to bylo vyhlášené. Nikdo to s námi nekonzultoval,“ vysvětlil.

S blížícími se podzimními volbami podle Buchtíka téma koronaviru určitě nevyšumí. „Některá témata budou přímá, třeba úspěšnost nebo neúspěšnost očkování, i to, jestli se počet nakažených bude zvyšovat a jestli bude třeba dodržovat opatření,“ řekl v Ptám se já Buchtík s tím, že na otázce úspěchu očkování nejvíce stojí volební úspěch či propad hnutí ANO.

A bude roli hrát i to, že Česko bylo měsíce jednou z nejhorších zemí ve zvládání epidemie? Podle Buchtíka to utvrzuje především ty, kteří nefandí vládním stranám. „Hnutí ANO ztratilo v současných modelech třeba 20 až 25 % svých voličů. Jestli u těchto lidí bude hrát roli otázka, že jsme byli nejhorší, se ukáže na přelomu srpna. Pokud situace v srpnu a září bude dobrá, nebude to hrát roli. Pokud bude špatná, bude se ta emoce posilovat. Volby se vyhrávají nebo prohrávají zpravidla měsíc předem,“ dodal.

Poslouchá vláda dostatečně odborníky? A jak by mělo postupovat další rozvolňování?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Opatření jsou vždy zčásti založená na našem doporučení a zčásti na rozhodnutí vlády. V rozvolnění pro příští týden zásadní problém nevidíme,“ říká člen skupiny MeSES sociolog Martin Buchtík.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované