Hlavní obsah

Česko se vrátí k jarním tvrdým opatřením. Lockdown omezí kontakty mezi lidmi

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Vláda plánuje zpřísnění proticovidových opatření. Dnes to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). O konkrétních zákazech rozhodne kabinet dnes v noci, premiér ale naznačil, že budou podobné jako v březnu.

Článek

Česko nejspíš míří k uzávěře země podobné té, jakou jsme zažili loni na jaře. Po ranním mimořádném zasedání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO): „Je potřeba opatření zpřísnit. Pokud to neuděláme, příští dva až tři týdny by nás čekaly velké problémy ve zdravotnictví, katastrofa, pekelné dny,“ uvedl. Vláda zároveň požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

Konkrétní podobu opatření představí až po večerním jednání vlády, které by mělo začít ve 20 hodin. Mezitím se představitelé vlády sejdou s opozicí, se zástupci zaměstnavatelů a odboráři, s Národní ekonomickou radou vlády a také iniciativou 40 dní, jejímiž členy jsou lékaři a další odborníci.

Návrh opatření se nyní připravuje na Ministerstvu zdravotnictví, které by je do 20. hodiny mělo představit. O jaké konkrétní kroky půjde, nechtěl Babiš říct, pouze naznačil, že budou obdobně tvrdá jako loni v březnu, kdy pandemie koronaviru propukla a celá republika se de facto zastavila.

Průmysl zavírat nechce, hodlá ale omezit kontakty mezi lidmi.

Zda půjde o takzvaný tvrdý lockdown, neřekl, pouze naznačil. „Ptal jsem se izraelského premiéra, jestli měli lockdown, jestli zavřeli fabriky. A on mi odpověděl: we locked the people, zavřeli jsme lidi. A my to stále opakujeme: není kontakt, není přenos,“ řekl ministerský předseda.

Nad horšícími čísly se pozastavuje už i opozice, včetně AntiCovid týmu, který dnes zasedl. „Čelíme krizi, která nemá obdoby,“ uvedl její člen Vlastimil Válek (TOP 09).

V souvislost s firmami Babiš hovořil o přísnějších ochranných nařízeních na pracovištích. „Budeme vyžadovat od zaměstnavatelů, aby povinně zavedli roušky.“ Večerní vláda rozhodne také o konkrétní podobě státní pomoci firmám při testování zaměstnanců. Přispívat by mohla až na čtyři testy na osobu za měsíc.

Více o tvrdém lockdownu ve velkých provozech

Jisté už je, že se v březnu nevrátí děti do školy tak, jak to bylo plánované. Od pondělí se měli do lavic vrátit maturanti a žáci 9. tříd, kteří se potřebují připravovat na přijímací zkoušky. „V této situaci to není možné, je extrémně vážná,“ uvedl Babiš.

Více o návratu do škol v článku Josefa Mačího

Vláda by chtěla od března také pokračovat v nouzovém stavu. Ten měl nejpozději 27. února skončit a nahradit jej měl takzvaný pandemický zákon, který dnes budou upravovat a schvalovat v Senátu. Původně předseda vlády počítal s tím, že se ještě v pátek sejde Poslanecká sněmovna, aby zákon upravený Senátem schválila a ještě týž den ho dostane k podpisu prezident.

V současné situaci však podle Babiše pandemický zákon nebude dostatečně účinný na to, aby s jeho pomocí mohl kabinet nařídit tvrdá protiepidemická opatření.

„Ta opatření, která nám pandemický zákon povoluje, jsou podle našeho názoru nedostatečná. Proto se vracíme k nouzovému stavu,“ uvedl. Projednat to musí dnes na odpolední schůzce s opozicí, která prodloužení nouzového stavu odmítla už při posledním zasedání.

Reklama

Doporučované