Hlavní obsah

Česko šetří na nejhorším místě, varují průmyslníci kvůli penězům z EU

Foto: SkyLimit Industry

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česko nemusí využít Národní plán obnovy chytře. Podle Svazu průmyslu a dopravy vláda vyčlenila nedostatečnou částku na digitalizaci firem. Požaduje její zvýšení z jedné miliardy na deset.

Článek

Národní plán obnovy má být podkladem pro to, aby Česko mohlo získat zdroje z nového fondu Evropské unie (EU) na pomoc ekonomikám, které byly zasaženy koronakrizí. Podle Svazu průmyslu a dopravy České republiky (SP ČR) jej však vláda nepřipravuje jako nástroj pro podporu konkurenceschopnosti a odolnosti ekonomiky.

Ve hře je 172 miliard korun z Evropské unie. Nyní však hrozí, že je Česko nevyužije chytře. Tisková zpráva SP ČR uvádí, že vláda například nepodporuje digitalizaci firem, čímž oslabuje potenciál a konkurenceschopnost české ekonomiky a snižuje její odolnost vůči krizím.

„Je ostuda, že na důležitou digitální transformaci firem vláda vyčlenila jen jednu miliardu korun, tedy půl procenta z celkových 172 miliard korun z EU. Proto požadujeme, aby tuto částku zvýšila na 10 miliard korun,“ říká Jaroslav Hanák, prezident SP ČR.

Vláda navíc částku omezila pouze na digitalizaci výrobních procesů. Kromě zvýšení alokace SP ČR zároveň požaduje, aby vláda umožnila přístup k prostředkům i velkým firmám bez zásadních omezení.

Pokud by stát vyčleněnou částku nezvýšil, mohlo by se stát, že české firmy budou zaostávat za zahraničními konkurenty. Právě díky umělé inteligenci, robotům nebo analýze dat mohou tuzemské společnosti uspět v mezinárodní konkurenci.

Ta totiž chce do digitalizace podniků investovat mnohem vyšší částky. Itálie plánuje na digitalizaci a inovace ve firmách vyčlenit 40 procent z celkového balíku peněz, Německo 20 procent prostředků z Národního plánu obnovy. „Už teď je zřejmé, že zahraniční konkurence na tom bude mnohem lépe,“ uvádí tisková zpráva.

Navýšení částky na deset miliard by odpovídalo pěti procentům z balíku peněz, který má Česko k dispozici. „Ani tak se ale nepřiblížíme evropským zemím, které to s modernizací průmyslu a ekonomiky myslí vážně,“ uvádí Milena Jabůrková, viceprezidentka SP ČR.

„Ministerstvo průmyslu tvrdí, že na digitální transformaci vyčlenilo z Národního plánu obnovy 44 miliard korun. Jenže 80 procent těchto peněz spolkne veřejný sektor, a to i na výdaje, které s digitalizací vůbec nesouvisí,“ říká Hanák.

Díky investicím do digitální transformace by se v podnicích podle SP ČR zvýšila produktivita práce, firmy by mohly svým zaměstnancům vyplácet vyšší mzdy a vytvářely by nová pracovní místa.

„Je nutné, aby vláda kromě zvýšení prostředků na digitální investice ve firmách také nastavila jednoduché podmínky pro jejich získání. Pokud budou mít k penězům přístup všechny firmy, nebude problém, aby částku 10 miliard korun bezezbytku smysluplně a efektivně využily,“ dodává Jiří Holoubek, člen představenstva SP ČR.

Firmy by mohly finance použít na zvyšování digitální gramotnosti, investice do kyberbezpečnosti a zavádění pokročilé automatizace a robotiky.

Konečné znění Národního plánu obnovy musí vláda poslat Evropské komisi k posouzení v dubnu. Schvalovat ho následně bude Rada EU. Ještě letos by měl stát vyhlásit výzvy na přihlašování projektů. Prostředky z Národního plánu obnovy musí Česko proinvestovat do roku 2026.

Reklama

Doporučované