Hlavní obsah

Pan Abra: Pandemie spustila nejrychlejší digitalizaci všech dob

Magazín Byznys s hlavním hostem Jaroslavem Řasou, podnikatelem a donátorem mladých vědců.Video: Sivie Friedmannová

 

Reklama

Zaměstnanci v karanténě, zavřené provozovny, zpomalená doprava, zákaz cest za hranice a domácí vyučování dětí. Nemoc COVID-19 přinesla nejrychlejší digitalizaci okolního světa vůbec, říká podnikatel a donátor mladých vědců Jaroslav Řasa.

Článek

„Svět už bude jiný. Nevrátíme se tam, kde jsme byli před dvěma měsíci, změny jsou vidět úplně všude. Je štěstí, že už všechny potřebné IT technologie existují a dají se obratem používat.“

Podle Jaroslava Řasy, majitele firmy Abra Software, je řada lidí, kteří se doteď stranili využívání moderních technologií, nucená s nimi ze dne na den pracovat. A nakonec zjišťují, že jim umožňují i dál fungovat se svými týmy na dálku. V online prostředí, které je bezpečné datově, ale i zdravotně.

Jaroslav Řasa

Po studiích kybernetiky na ČVUT v Praze nejprve plánoval vědeckou dráhu. V roce 1991 vytvořil informační systém, který se stal základem společnosti ABRA Software.

Firma dnes zaměstnává 150 lidí.

Spolupracuje také s Nadačním fondem Neuron, který podporuje mladé vědce, a věnuje se projektu Můžeš podnikat!, jehož náplní jsou přednášky pro středoškoláky.

Čtyři rady, co dál

Na co by se teď měli podnikatelé zaměřit? Jaroslav Řasa popsal, co je teď, v době přísných opatření proti šíření koronaviru, v podnikání opravdu důležité.

Na prvním místě je nutné definovat, které provozy nebo procesy musejí fungovat, a vše co jde, přesunout do online prostředí. Uvědomit si, že lze prodávat pomocí e-shopu, porady a schůzky je možné realizovat vzdáleně, stejně jako pracovat na sdílených dokumentech a podobně.

Na druhém místě je vést si pečlivou aktualizovanou evidenci lidí, kteří jsou k dispozici, se zohledněním karantén.

Za třetí zjednodušit vše, co jde. Soustředit se na klíčovou věc, ostatní činnosti zmrazit.

Za čtvrté přemýšlet o budoucnosti: co z toho, co umíme jako firma, bude potřeba v příštích měsících a jít tomu naproti s produkty a službami, urychleně inovovat.

ABRA Software

Česká technologická firma, která vyvíjí informační systémy do podniků zaměřených na výrobu, obchod a služby.

Má samostatné zastoupení na Slovensku a ve Švýcarsku.

Její systémy sbírají data celé firmy, třídí je a vyhodnocují. Software využívají ve více než 50 zemích světa.

Obrat podle posledních údajů činil 250 milionů Kč.

Jak vypadá továrna budoucnosti, která se téměř obejde bez lidí? A jak se změnil podle Jaroslava Řasy prototyp českého podnikatele? Proč je podle něj Andrej Babiš schopný podnikatel, ale nepatří do politiky?

Sledujte další díl Magazínu Byznys ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované