Hlavní obsah

Česko si v žebříčku konkurenceschopnosti vede nejlépe z nových zemí EU

Průzkum švýcarského Mezinárodního institutu pro rozvoj managementu o konkurenceschopnosti 63 zemí světa.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Nejlepších výsledků dosahuje Hongkong, Spojené státy opakovaně ztrácí.

Článek

Přestože Česká republika mírně oslabila - z 27. na 28. místo - zůstala nejkonkurenceschopnější ekonomikou mezi novými členskými zeměmi EU. První místo v žebříčku konkurenceschopnosti drží Hongkong, následovaný Švýcarskem a Singapurem. USA, které žebříček vedly dříve, se po loňském poklesu na třetí příčku posunuly letos až na čtvrtou pozici.

Průzkum provedl švýcarský Mezinárodní institut pro rozvoj managementu. Hodnotil celkem 63 zemí světa.

Na žebříček prvních 10 zemí se podívejte ve videu. Pro seznam všech 63 zemí navštivte stránky IMD.

Ve srovnání s ostatními zeměmi je česká ekonomika podle institutu tradičně atraktivní díky kvalifikované pracovní síle, nákladové konkurenceschopnosti a přes mírné zhoršení i díky relativně spolehlivé infrastruktuře.

ČR také pomohl vývoj veřejných financí a zahraničního obchodu. Naopak mezi faktory, které konkurenceschopnost tuzemska zhoršovaly, patří daňová politika a současný stav trhu práce.

Konkurenty ČR v příštích letech budou zřejmě spíše pobaltské ekonomiky, zejména Estonsko (30. místo) a Litva (33. místo). Od ostatních středoevropských zemí si naopak ČR udržela odstup kvůli jejich poklesu. Polsko se propadlo na 38. místo, Slovensko na 51. a Maďarsko na 52. místo.

V tomto roce institut poprvé zveřejnil samostatný žebříček, který hodnotí konkurenceschopnost v oblasti technologií, vědecké infrastruktury a připravenosti využívat digitální technologie k dalšímu zlepšování fungování firem i veřejných institucí. V tomto žebříčku se na prvním místě umístil Singapur. Následuje ho Švédsko, USA, Finsko a Dánsko. ČR v tomto hodnocení získala v letech 2016 a 2017 celkově 32. pozici.

Žebříček konkurenceschopnosti se sestavuje od roku 1989 a vychází z analýzy více než 340 kritérií, která vedle statistických dat zahrnují i výsledky průzkumu mezi více než 5400 manažery. Spolupracujícím odborným partnerem institutu za ČR je Národohospodářský ústav Akademie věd ČR, jehož součástí je institut CERGE-EI.

Reklama

Doporučované