Hlavní obsah

Kde se žije nejklidněji? Česko obsadilo šesté místo ze 163 hodnocených zemí

Česká republika je mezi nejbezpečnějšími zeměmi světa.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Úroveň násilí a kriminality v zemi, teroristickou aktivitu, pravděpodobnost násilných demonstrací nebo politickou stabilitu. Takové faktory měří tým výzkumníků, kteří každoročně stanovují Světový mírový index.

Článek

Česká republika patří k nejklidnějším zemím světa. Vyplývá to ze Světového mírového indexu (GPI), který ve čtvrtek zveřejnil britský Institut pro hospodaření a mír (IEP). Česko je mezi 163 hodnocenými státy na šestém místě. Stejného hodnocení dosáhlo i v loňském roce. Žebříček nadále vede Island, nejhorší situace panuje v Sýrii.

Co zkoumá GPI

Index se snaží měřit relativní pozici národní a regionální mírumilovnosti. Hodnocení proběhlo poprvé v roce 2007. Výzkumný tým je veden Ekonomickou výzvědnou jednotkou ve spolupráci s akademiky a experty. Vědci zkoumají například úroveň násilí a kriminality, teroristickou aktivitu, pravděpodobnost násilných demonstrací, politickou stabilitu, počet policistů, velikost armády, armádní výdaje, mezinárodní i vnitrostátní konflikty.

Hodnocení dopadlo i navzdory konfliktům a humanitárním krizím o něco lépe než minulý rok. Pozitivní trend ale zároveň odhaluje stále složitější a rozdělený svět.

Největší ztráty

Jeden z nejhorších propadů oproti loňskému roku zaznamenaly Spojené státy. Se svým 114. místem si oproti roku 2016 pohoršily o jedenáct pozic. Největší ztrátu zaznamenalo jihoafrické království Lesotho, které ztratilo osmadvacet míst a je na 90. příčce. V Evropě se situace nejvíce vyhrotila v Bosně a Hercegovině, která se na 84. místo propadla o 21 pozic.

Evropa vychází z hodnocení jako region s velmi vysokou či vysokou mírou bezpečí, výjimkou jsou jen Moldavsko, Řecko a balkánské státy Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo a Makedonie, kde panuje střední úroveň mírumilovnosti. Velmi nízkou úroveň bezpečí a klidu mají podle GPI státy Ukrajina (154. místo) a Rusko (151. místo).

Reklama

Doporučované