Hlavní obsah

Česko slaví výročí Dne vítězství. Na Vítkově si ho připomněli i Zeman s Babišem

Záznam z oslav výročí ukončení bojů druhé světové války v Evropě z pražského Vítkova.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Záznam z pražského Vítkova, kde si u Národního památníku Česko připomíná výročí Dne vítězství.

Článek

Prezident Miloš Zeman a další vrcholní politici dnes položili věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově. Připomněli tak 74. výročí konce druhé světové války v Evropě. Pietního aktu se zúčastnili také pamětníci a váleční veteráni. Podobné ceremoniály se konají na několika místech v Praze i v dalších českých městech. Den, kdy nacistické Německo podepsalo v roce 1945 kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.

Věnce spolu se Zemanem k památníku položili předsedové Senátu Jaroslav Kubera a Sněmovny Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar a pražský primátor Zdeněk Hřib. Památku padlých uctili položením věnců také zástupci spolků a válečných veteránů.

„Vzdáváme hold a úctu všem našim vojákům, legionářům, kteří bojovali za svobodu naší země,” řekl Babiš novinářům. Konec války je podle něj důležité připomínat mladší generaci. Na tom se shodl s Metnarem. „Desítky milionů padlých, tato situace už nikdy nesmí nastat,” řekl ministr. Oba byli rádi za přítomnost válečných veteránů, podle Metnara je významným připomenutím těchto dnů a jejich zásluh. „Je důležité pro nás slyšet, jak to bylo,” řekl k účasti veteránů premiér.

Před pietním aktem vojáci na nádvoří před památník přinesli historické armádní prapory, ceremoniálu předcházel také průlet dvojice armádních stíhaček JAS-39 Gripen a státní hymna. Po aktu následovala minuta ticha za všechny, kteří položili životy za svobodu a samostatnost republiky. Zazněly rovněž salvy vypálené čestnou stráží.

Vojenskou přehlídku, která vzpomínkové akci předcházela, letos vykonal Metnar s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou. Prezident se stejně jako před rokem na Vítkově zdržel krátce, pozdravil přítomné vojáky, poklonil se padlým u památníku a také s přítomnými držel minutu ticha.

Reklama

Doporučované