Hlavní obsah

Českolipská nemocnice zavřela lávku k jedné z budov, čeká ji demolice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě musela uzavřít část přístupové lávky, kterou pacienti využívají k cestě na polikliniku a do lékárny. Lávka je v havarijním stavu a čeká ji ještě letos demolice.

Článek

Výstavba nové lávky a výtahu, který zajistí bezbariérový přístup, přijde na 20 milionů korun. Stavbu bude nemocnice financovat z vlastních peněz a díky příspěvku z Libereckého kraje, který je vlastníkem.

Areál nemocnice byl postaven v 80. letech minulého století, v posledních letech prošel modernizací, do které nemocnice s využitím evropských dotací a podpory z kraje investovala stamiliony. Lávka ale zatím opravena nebyla. „Po letošní těžší zimě, než jsme zvyklí, je lávka na konci své životnosti. Už máme peníze na rekonstrukci i projekt,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Marek. Nemocnice podle něj připravuje soutěž na dodavatele stavby i na demolici lávky, která bude výstavbě nové předcházet.

„Na konci roku už by lávka měla být zdemolována s tím, že na konci zůstane malý kousek, který propojuje dětské oddělení,“ řekl Marek. Nemocnice chce na místě zbourané lávky vybudovat chodník, který bude mít menší sklon než lávka a propojí nemocnici s parkovištěm v Arbesově ulici. V místě, kde je lékárna, bude schodiště a v místě plicního oddělení bude výtah do třetího patra. Ještě před stavbou nové lávky chce nemocnice vybudovat nový bezbariérový vstup do budovy z druhé strany.

Nemocnice v České Lípě je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, slouží pro spádovou oblast, kde žije 120.000 lidí. Liberecký kraj od roku 2016 přispívá každoročně na investice v nemocnici 30 miliony korun. Loni zastupitelé schválili novou smlouvu, která od roku 2022 po dobu osmi let zajistí nemocnici každoročně 40 milionů na investice. Nemocnice by chtěla mimo jiné postavit nový pavilon intenzivní medicíny, jen podpora kraje ale stačit nebude. Náklady se včetně rekonstrukce uvolněných prostor podle Marka odhadují na bezmála miliardu korun.

Reklama

Doporučované