Hlavní obsah

Českou naftu v Německu zachraňuje defraudant, kterého se zastal Klaus

Podnikatel Tomáš Malina, odsouzený na pět let za zpronevěru při obchodu s pohonnými hmotami, zaplatil podle zjištění Seznamu polovinu kupní ceny areálu společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu, kde leží strategické zásoby nafty českého státu.

Reklama

Článek

České strategické zásoby nafty uvězněné v německém Kraillingu se sice po letech vrací domů, jenže čím dál tím víc se ukazuje, že se v „záchranné operaci“ angažují lidé s kontroverzní minulostí.

Poté, co média zveřejnila, že v pozadí společnosti Krailling Oils Development, která areál v Německu koupila, stojí někdejší „nepřítel státu“ Tomáš Pitr, Seznam nyní zjistil, že polovinu kupní ceny areálu zaplatil Pitrův byznysový spojenec Tomáš Malina. „Ty prostředky, které Malina do nákupu areálu v Kraillingu vložil, pochází z menšího spořitelního družstva,“ uvedl zdroj redakce.

Naftu českého státu tak zachraňuje člověk, který dostal pětiletý trest za zpronevěru paradoxně při obchodech s pohonnými hmotami. A který se podle detektivů dostal z vězení na svobodu díky úplatnému soudci.

Že peníze na nákup bavorského areálu společnosti Viktoriagruppe, kde česká nafta leží, nebudou pocházet od podnikatele Vojtěcha Csabiho ani společnosti FAU, s. r. o., která prostřednictvím firmy Krailling Oils Development za obchodem oficiálně stojí, bylo informovaným lidem ze státní správy jasné už během vyjednávání o prodeji. Jednoduše proto, že přerovská firma ani její spolumajitel neměli pro obří akvizici dostatek peněz.

Mimochodem nákup dalšího areálu, který patřil Viktoriagruppe – daňového skladu v Chlumci nad Cidlinou – byl podle informací redakce financovaný z poloviny kontokorentním úvěrem.

Právnička Kateřina Radostová, jednatelka Krailling Oils Development, kterou média v poslední době spojují s Tomášem Pitrem, informace o Malinově angažmá v nákupu areálu popřela.

„Stranou kupující v předmětné obchodní transakci je německá obchodní společnost Krailling Oils Developmemt, jejíž společníci jsou snadno dohledatelní v obchodním rejstříku. Tedy, zajisté je Vám velmi dobře známo, že jimi nejsou Vámi zmiňovaná jména. Tedy, Vámi směřované dotazy považujeme čistě za spekulace, přičemž tyto jsou založeny na dezinformacích," napsala v e-mailové odpovědi Radostová.

Předseda Státní správy hmotných rezerv Pavel Švagr se o to, kdo peníze za kraillingský areál zaplatil, nezajímá. „Rozhodnutí o prodeji areálu učinil, prodával a kupujícího také vybral insolvenční správce," uvedl Švagr s tím, že snahou jím řízeného úřadu je jen co nejrychleji odvézt českou naftu.

Ve vězení za kšefty s PHM

Soud poslal Tomáše Malinu do vězení v roce 2013. Paradoxně právě za podvod při obchodech s pohonnými hmotami.

Malinova firma Bencalor odebrala na konci roku 2005 od Unipetrolu pohonné hmoty za více než sto milionů korun, které dál prodala čerpacím stanicím. Za peníze získané jejich prodejem však nezaplatila Unipetrolu. Malina za ně obratem nakoupil akcie ruské ropné společnosti Tatněfť.

Podle rozsudku Malina už při nákupu akcií věděl, že peníze Unipetrolu nevrátí. Jeho firma totiž už neměla další peníze.

Do vězení však nastoupil později, než měl. Pomohl mu bývalý prezident Václav Klaus, který Malinovi ze zdravotních důvodů nástup odložil. Protikorupční policie pak zkoumala, zda rozhodnutí o odkladu neprovázely úplatky.

A ani Malinova cesta z vězení se neodehrála v řádném čase. Už letos v lednu byl volný. Jeho propuštění podepsal soudce Ivan Novák, dnes obviněný z přijetí úplatku, mimo jiné právě i v souvislosti s Malinovým propuštěním.

Malina totiž během výkonu trestu změnil obhájce. A jeho nový advokát Josef Doucha se se soudcem Novákem velmi dobře znal. Policie pak zachytila jejich telefonát, na kterém se domlouvali, jak dostat Malinu z vězení.

Malinovi pak - podobně jako dalšímu trestanci Alexandru Novákovi, kterého soudce Novák pustil z vězení dříve, pomohla záruka spolku. Za miliardáře známého okázalým stylem života se zaručil nohejbalový tým TJ Pankrác.

Reklama

Doporučované