Hlavní obsah

30 dnů do Vánoc a Kijonková se Zásilkovnou už překonala rekord

Podívejte se, jak zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková osobně odbavuje balíčky v nejnovějším depu firmy v Nehvizdech.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Zásilkovna, přední česká technologicko-logistická společnost, láme jeden rekord za druhým a stále skokově roste. Letos podle informací SZ Byznys o 129 procent na obrat dvě a půl miliardy korun.

Článek

Za celý letošní rok přepraví poprvé 42 milionů zásilek. Společnost proto před několika dny otevřela nové logistické centrum. Pro své čtrnácté depo v republice zvolila tentokrát Nehvizdy u Prahy, blízkost dálnice D11 a směr Hradec Králové. Na čtyřech tisících metrech čtverečních to vypadá jako v mraveništi.

„Řekla bych, že na metry čtvereční už jsme takový malý Amazon. V Česku máme aktuálně 33 tisíc metrů čtverečních – takže ano, je to tak zhruba rozloha jednoho evropského Amazonu,“ vysvětluje v novém depu Zásilkovny její zakladatelka Simona Kijonková.

Brigádníci a zaměstnanci se pro samou práci pletou jeden druhému pod nohy. Už za rok to tak být nemusí.

„Chceme úplně přeskočit automatizaci jako vývojovou etapu a půjdeme rovnou do robotizace. Až tady budeme spolu mluvit za pár měsíců, tak ty procesy, co dělají teď lidé, budou robotizované,“ popisuje svou vizi šéfka firmy v depu Nehvizdy Seznam Zprávám.

Naprostou přesnost příjezdu aut i efektivní střídání pracovníků na směnách má na povel Lukáš Meisl, vedoucí depa Zásilkovny v Nehvizdech.

„Abyste měli lepší představu, je to zhruba čtyřicet, padesát palet zásilek za hodinu, co odbavíme. Během posledního týdne jsme nabírali nové lidi, máme jich teď 130. Nárůst už je tak veliký, že je potřeba posílit, abychom tyto objemy zvládali,“ říká pro SZ Byznys.

Naplno se tady jede i v noci, to je dokonce nápor největší.

Distribuční centra Zásilkovny 2020

Investice: 12 mil. Kč.

Celkový počet: Zásilkovna v ČR: 14, skupina Packeta po celé Evropě 27.

Celková rozloha: 33 tisíc metrů čtverečních.

Každým dnem tady čekají, že padne nový rekord. 550 tisíc zásilek za den a za celou skupinu Packeta 800 tisíc. Dosavadní rekord 390 tisíc balíčků za den už padl před týdnem. Podle spolumajitelky firmy založené v roce 2010 je to nejen dobou před Vánocemi, ale taky situací kolem pandemie covid-19. Lidé si prý nově objednávají online i dioptrické brýle a jen Zásilkovna to pociťuje růstem počtu balíčků o pětinu.

Rekord očekávají v předposledním týdnu před svátky, mezi 14. a 20. prosincem. Tím ale největší nápor neskončí.

„Všech těch 14 dep v Česku máme zároveň podacích, takže internetový obchod sem může přijet a podat balík v pondělí 21. prosince a my se ještě pokusíme dodat zásilky pod stromeček, do Štědrého dne,“ říká žena, jejíž první byznys před lety zkrachoval, a teď patří k nejúspěšnějším podnikatelům v tuzemsku.

Skupina "roste" před očima

A rekordní je opět celý rok, už poněkolikáté za sebou firma roste o desítky procent až dvojnásobně. Jen za prvních devět měsíců skupina Packeta, která vlastní přední českou logistickou firmu Zásilkovna, zaznamenala obrat ve výši téměř 1,45 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o nárůst o 121 procent. Čísla mají Seznam Zprávy jako první k dispozici.

Reklama

Doporučované