Hlavní obsah

Český miliardář se spojil s významným italským rodem. Pomůže mu v expanzi

Foto: ČTK

Majoritní vlastník skupiny CPI Property Group Radovan Vítek.

Reklama

Druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek dál rozšiřuje své podnikání v Itálii. Spojil se s tamní rodinou okolo holdingu De Agostini, společně chystají investice do realit.

Článek

Radovan Vítek pracoval v první polovině 90. let v Itálii jako číšník a kuchař. Dnes se jeho pozornost soustředí rovněž na Itálii, ale realitní byznysmen v této zemi vystupuje v jiné pozici.

Jeho realitní skupina CPI Property Group (CPI PG) aktuálně podepsala dohodu se starou italskou rodinou De Agostini, se kterou hodlá pracovat na avizované expanzi na italském trhu. Vítkova firma to zveřejnila v rámci regulatorních oznámení.

V dohodě figuruje vícero firem. Na jedné straně je samotná CPI PG a její italská dceřiná společnost Nova RE, která je Vítkovou platformou pro podnikání na Apeninském poloostrově. Na straně druhé jsou to společnosti DeA Capital, DeA Capital Real Estate a jejich holdingová firma De Agostini. Tu vlastní potomci kartografa Giovanniho De Agostiniho a byla založena v roce 1901.

Miliardové injekce

Smluvní strany dohody jsou poměrně těžké váhy. Vítkova skupina CPI PG spravuje nemovitosti v hodnotě přes 10 miliard eur (250 miliard korun). DeA Capital je rodinnou platformou, která spravuje majetek v hodnotě 24,7 miliardy eur (tedy 630 miliard korun), z toho přes deset miliard eur má nainvestováno do nemovitostí.

Z fondu Nova RE, který je na milánské burze cenných papírů a většinově ho vlastní Vítkova CPI PG, se má stát robustní platforma pro další nemovitostní investice. V současnosti spravuje nemovitosti v Římě, Miláně a Bari v hodnotě zhruba 120 milionů eur (3 miliardy korun). Jeho výhodou je to, že je jednou z pěti italských společností, které získaly status SIIQ, což je obdoba amerického režimu REIT (real estate investment trust), který umožňuje daňové úlevy pro investory.

Díky kapitálové investici a spolupráci s DeA Capital bude moci CPI PG využít příležitosti k dalšímu růstu v Itálii.
Finanční ředitel společnosti CPI PG David Greenbaum

Nejdůležitějším bodem dohody je, že se italská společnost DeA Capital Real Estate stane výhradním externím poradcem společnosti Nova RE pro správu aktiv. Zároveň se společnost DeA Capital zavázala od Vítka koupit přibližně 1,1 milionu akcií (přibližně 5 procent) společnosti Nova RE.

Mnohem větší transakce pak budou následovat. „Klíčovým krátkodobým cílem našeho partnerství je primární nabídka akcií společnosti Nova RE v hodnotě až jedné miliardy eur,“ uvedl finanční ředitel společnosti CPI PG David Greenbaum. Tuto nabídku by měl upsat CPI PG a noví italští partneři, přičemž Vítek si v Nova RE podrží i nadále většinu.

„Díky kapitálové investici a spolupráci s DeA Capital bude moci CPI PG využít příležitosti k dalšímu růstu v Itálii,“ dodal Greenbaum.

Geografické začátky

Společnosti, které s Vítkem uzavřely dohodu, spadají do rodinného holdingu De Agostini. Ten má počátky v roce 1901, kdy firmu založil kartograf Giovanni De Agostini. Po dvaceti letech od založení ji pak od něho převzali společníci Marco Adolfo Boroli a Cesare Angelo Rossi.

V roce 1946 pak Boroliovi synové Achille a Adolfo společnost De Agostini ovládli. Dnes vlastní holdingovou firmu De Agostini, která drží například 1,46procentní podíl ve finanční skupině Generali, přes 60 rodinných příslušníků, kteří jsou přímými potomky Marca Adolfa Boroliho a většinou nesou příjmení Boroli nebo Drago.

Společnost De Agostini působila přes 80 let ve své původní kartografické, vydavatelské, grafické a tiskařské branži. Koncem 80. let 20. století se pak rozhodla expandovat do zahraničí a v současnosti je tvořena čtyřmi hlavními větvemi: vydavatelský byznys, média a komunikace, loterie a hazard a nemovitosti.

Reklama

Doporučované