Hlavní obsah

Miliardář Vítek přebírá majetek starobylé italské rodiny Marchesini

Foto: Seznam Zprávy

Developerská a realitní skupina Galotti vlastní nemovitosti v Římě či Boloni.

Reklama

Italská společnost Nova Re realitního magnáta Radovana Vítka přebírá italskou developerskou skupinu Galotti a kupuje v Římě 100 tisíc metrů čtverečních pozemků.

Článek

Byznysmen Radovan Vítek naplňuje své plány na přebírání majetků v Itálii. Od starobylé rodiny Marchesini se chystá převzít realitní skupinu Galotti, která se ocitla ve finančních problémech. Získat by měl dva developerské projekty, jeden v Boloni a jeden v Římě, jejichž celková rozloha činí asi 100 tisíc metrů čtverečních.

„Probíhající obchodní jednání či akvizice zpravidla nekomentujeme,“ omezil se na krátké vyjádření Jakub Velen, mluvčí skupiny CPI Property Group, která italskou společnost Nova Re ovládá.

Podle italského deníku Milano Finanza se Vítkova firma Nova Re za pomoci právní kanceláře Dentons dohodla na nákupu pohledávek, které mají banky Intesa Sanpaolo a Unicredit za skupinou Galotti. Jde o pohledávky v nominální výši asi 100 milionů eur (2,6 miliardy korun) z celkových 170 milionů eur (4,4 miliardy korun).

Získáním pohledávek fakticky převezme kontrolu nad skupinou Galotti, která byla založena v roce 1860 a v současnosti se věnuje převážně developmentu, projektovému řízení či realitnímu poradenství. Galotti už delší dobu hledala investora, kvůli čemuž si najala investiční banku Vitale & Co.

Bella Italia

Vítek se kvůli expanzi v Itálii chystá výrazně posilovat kapitál společnosti Nova Re. Rekapitalizace by měla do roku 2024 dosáhnout až dvou miliard eur (52 miliard korun).

„Itálie je velmi zajímavý trh. Je totiž oproti západní Evropě velmi fragmentovaný. Nejsou tam dneska aktivní velké silné fondy. A také italské banky, které financovaly primárně domácí nemovitosti, na tom také nejsou nejlépe. Takže tam je poměrně hodně příležitostí k restrukturalizačním nákupům,“ uvedl před měsícem v rozhovoru pro SZ Byznys ředitel CPI Property Group Martin Němeček.

Skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka se chystá využít současné krize a ve velkém nakupovat. Možnosti má poměrně velké. „My můžeme dneska říct, že máme připraveno na hotovosti nebo v likvidních zdrojích 1,3 miliardy eur, které můžeme použít na naši expanzi, a je to v přepočtu asi 33 miliard korun. Takže opravdu velkou částku,“ dodal Němeček.

Reklama

Doporučované