Hlavní obsah

Český miliardář chce skupovat „zamrzlé“ apartmány ve švýcarských Alpách

Foto: Crans-Montana, Seznam Zprávy

Lyžařské středisko v Crans-Montaně.

Reklama

Realitní byznysmen Radovan Vítek hodlá oživovat neobydlené apartmány ve švýcarském středisku Crans-Montana za téměř dvě miliardy korun.

Článek

Radovan Vítek působí ve švýcarské Crans-Montaně už řadu let a má tam i trvalou adresu. Nyní jeho společnost CMA Immobilier oznámila, že chce zvýšit kapitál o 75 milionů švýcarských franků (1,8 miliardy korun) a nakupovat v lyžařském středisku neobsazené byty a apartmány.

Cílem je získat a renovovat 150 až 200 nepoužívaných bytových jednotek na náhorní plošině v kantonu Valais. Jedná se o apartmány a byty, které jejich majitelé téměř nenavštěvují. Potomci původních majitelů často ztratili vztah k regionu nebo žijí v zahraničí. Místní je nazývají „studená lůžka“ nebo „zamrzlé apartmány“.

Crans-Montana

  • lyžařské středisko ve švýcarských Alpách v kantonu Valais; na konci ledna v něm závodila Ester Ledecká
  • nachází se na náhorní plošině nad městem Sierre v nadmořské výšce okolo 1 500 m n. m.
  • v okolí se rozprostírají obce Chermignon, Icogne, Lens, Mollens, Montana a Randogne
  • v okolí střediska Crans-Montana je k dispozici přes 140 km sjezdovek s nejvyšší nadmořskou výškou 2 927 m n. m.

Navýšení kapitálu by mělo podle oznámení společnosti CMA probíhat v několika tranších. První ve výši 35 milionů franků je plánována na konec března, další pak po deseti milionech. Transakci musí schválit mimořádná valná hromada společnosti. „Dokud nebudou transakce dokončeny a schváleny valnou hromadou, nebudeme je komentovat,“ řekl pro SZ Byznys mluvčí CPI Property Group Jakub Velen. Vítek nyní vlastní 99,7 procenta CMA Immobilier, která provozuje vleky a restaurace. Důležité slovo si v ní však drží okolní obce.

Pokud se Vítkovi podaří neobsazené apartmány a byty skoupit, bude je renovovat, znovu pronajímat či prodávat. „Skupina CPI chce prostřednictvím CMA Immobilier, jak to opakujeme už deset let, přeměnit středisko Crans-Montana na dynamickou moderní destinaci. Z investice do turismu budou profitovat přímo i nepřímo všechny zúčastněné strany,“ uvedl v prohlášení prezident CMA Immobilier Philippe Magistretti.

Návrh vítají i starostové okolních obcí, kteří věří, že půjde o skutečně lokální investici. Podle švýcarského listu Le Nouvelliste se však ozývají i hlasy, že navýšení kapitálu bude pouhou účetní operací. Připomínají konflikt, který nastal mezi starosty okolních obcí a Vítkem po roce 2016, kdy se Vítek navýšením kapitálu pokusil společnost CMA Immobilier ovládnout.

Radovan Vítek ovládá realitní skupinu CPI Property Group, která vlastní kanceláře, hotely či obchodní centra v Berlíně, Praze, Varšavě, Budapešti a dalších městech. Sám Vítek je v poslední době aktivní zejména v Itálii, kde pracuje na ovládnutí některých aktiv, jejichž vlastníci se dostali do finančních potíží. Jde například o pozemky pod budoucím fotbalovým stadionem AS Řím.

Reklama

Doporučované