Hlavní obsah

Český olympijský výbor podváděl ohledně nakažených v Tokiu, tvrdí Neusser

Foto: Profimedia.cz

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Reklama

Podle předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera se Český olympijský výbor dopustil podvodu ohledně nahlášení kontaktů lékaře nakaženého covidem-19 ve vládním speciálu s olympioniky do Tokia. Řekl to ve vysílání ČT24.

Článek

„Speciál doletěl do Tokia a v momentě, kdy zjistili, že byl jeden z pasažerů pozitivně testován, tak podle mých informací zaměnili takzvaný seating list a nahlásili organizátorům a japonské hygieně úplně někoho jiného, než kdo seděl okolo nakaženého pana doktora Voráčka,“ řekl předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser v pořadu České televize Interview 24.

„Chci říct, že mám takové signály,“ reagoval Neusser na dotaz moderátorky ČT24, zda šlo ze strany ČOV o podvod. Šéf NSA následně potvrdil, že má indicie o tom, že zástupci ČOV možná hned po příletu do Tokia podváděli s tím, jaká data uváděli na místě a jaké informace předali místním úřadům.

„Dal jsem ten podnět samozřejmě hygieně, ty dotazy jdou směrem na ČOV dost jasně,“ dodal Neusser. „Počkám na výsledky šetření a pak se budu ptát jak hygieny nebo organizátorů v Tokiu, tak organizátora za Český olympijský výbor,“ uzavřel Neusser.

„Vše se děje pod jakýmsi oparem, Český olympijský výbor nám neříká nic,“ postěžoval si mimo jiné šéf Národní sportovní agentury. Podle jeho informací jsou hygienici na letišti, kde budou testovat nakažené a doptávat se sportovců, kteří byli na palubě speciálu. Český olympijský výbor v této věci podle Neussera zásadně pochybil.

Český olympijský výbor v pátek informoval, že systémová porušení protiepidemických pravidel, která mohla vést k nákaze, prokázána nebyla. Lidé v letadle ale neměli roušky či respirátory po celou dobu letu.

Bývalý profesionální brankář pozemního hokeje Filip Neusser letos kandidoval na post předsedy Českého olympijského výboru proti současnému předsedovi Jiřímu Kejvalovi, svou kandidaturu ale nakonec stáhl. V květnu nastoupil do čela Národní sportovní agentury, odkud odešel bývalý hokejový brankář Milan Hnilička.

Pražští hygienici při trasování našli u jednoho z nakažených z letu českého olympijského týmu do Tokia tři blízké osoby v Česku, u kterých byla také zjištěna nákaza koronavirem. V pondělí o tom informovala ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. O kterého cestujícího šlo, neuvedla. Sportovci a členové týmu letěli z Prahy do Tokia vládním speciálem v pátek 16. července, u šesti cestujících byla postupně prokázána nákaza.

Reklama

Související témata:

Doporučované