Hlavní obsah

Český řidič dostal v Irsku za smrtelnou nehodu pokutu, jiný je v Německu obviněn z pokusu o vraždu

Riskantní manévr českého řidiče v Německu zhlédly na Facebooku desítky tisíc lidí.Video: Facebook.com/MrGermanTruck

 

Reklama

V Irsku soudce přihlédl k tomu, že řidič nehodu nezpůsobil pod vlivem alkoholu.

Článek

Soud v Irsku potrestal pokutou a zákazem řízení na sedm let českého řidiče, který v roce 2015 způsobil na severozápadě Irska smrtelnou dopravní nehodu.

Soudce svůj verdikt zdůvodnil mimo jiné tím, že muž činu lituje a nehodu nezpůsobil pod vlivem alkoholu.

Jak o úterním rozsudku informovala irská média, čtyřiačtyřicetiletý řidič Vlastimil Zachar, který v zemi žije od roku 2007, způsobil dopravní nehodu v srpnu 2015. Se svým nákladním autem narazil na silnici nedaleko obce Castlebaldwin v hrabství Sligo do vozu zaměstnanců místní radnice, kteří sekali u silnice trávu. Jeden z nich zemřel a dva byli vážně zraněni.

Soudce ve verdiktu uvedl, že příčinou nehody byl řidičův mikrospánek. Uložil mu za to pokutu 4000 eur (téměř 103 000 Kč), kterou má Zachar zaplatit do dvou let. Kromě toho mu soudce zakázal sedm let řídit.

Odsouzený řidič vyjádřil před soudem lítost, poškozeným a pozůstalým se omluvil a požádal je o odpuštění. Jeho obhájce uvedl, že muž dosud pracoval jako řidič z povolání, ale že už jako řidič pracovat nechce ani poté, co bude moci opět řídit.

O jiném vážném problému s českým řidičem kamionu informovala tento týden také média v Německu.

V této zemi čelí řidič obvinění z pokusu o vraždu, a to kvůli riskantnímu předjíždění na silnici B12 v bavorsko-českém pohraničí (riskantní manévr si můžete prohlédnout ve videu v úvodu textu). Řidič, který jezdil pro vsetínskou společnost Mikostar logistics, byl ale okamžitě kvůli incidentu propuštěn. 22. ledna předjížděl právě ve chvíli, kdy byl provoz v daném směru po krátkém rozšíření na dvouproudový opět sveden do jediného pruhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované