Hlavní obsah

Český unikát. Politické zprávy uvidí neslyšící ve speciálních reportážích ve znakové řeči

Královéhradecký kraj zpřístupní neslyšícím informace z regionu formou reportáží natáčených v českém znakovém jazyce.

 

Reklama

Řada lidí, kteří se narodili jako neslyšící, má problém se dostat k informacím o nejen politickém dění okolo nich. Jejich rodným jazykem je český znakový jazyk a řada z nich má problém si přečíst noviny nebo hledat informace na internetu. Královéhradecký kraj se proto jako první rozhodl, že jim některé novinky a politická rozhodnutí bude tlumočit do českého znakového jazyka.

Článek

Kraj od jara 2017 jako jediný v Česku nechával tlumočit do českého znakového jazyka zasedání zastupitelstva, které se koná jednou za měsíc. Zasedání však mnohdy trvá až sedm hodin a udržet u něj pozornost je náročné i pro normálně slyšící lidi. Navíc bez potřebných podkladů je často složité se v něm vyznat. Slyšící lidé si informace o rozhodování krajských politiků mohou druhý den přečíst v novinách. Pro řadu neslyšících je to však problém, neboť čtení je pro ně často dost složité.

Rodným jazykem lidí, kteří se se sluchovým hendikepem už narodili, je totiž český znakový jazyk. Čeština, kterou hovoří a píše slyšící většina, je pro ně cizím jazykem, jenž někteří neslyšící neovládnou. Hejtmanství proto rozhodlo, že nově začne pro neslyšící točit speciální reportáže v českém znakovém jazyce s výtahem toho nejdůležitějšího, co na zasedání zastupitelstva nebo rady padlo. Dění v regionu tak bude neslyšícím mnohem přístupnější.

„Už tlumočení ze zasedání zastupitelstva bylo pro komunitu neslyšících velký úspěch, nikde jinde v Česku nám nic takového nezpřístupnili. Jsme moc rádi, že kraj nám tímto způsobem vyjádřil respekt,” uvedl Petr Vysúček, neslyšící pedagog a spoluautor této myšlenky. Zároveň působí jako člen vzdělávacího výboru zastupitelstva, kde zastupuje neslyšící komunitu.

Reportáže budou točené v českém znakovém jazyce a zároveň budou doplněny titulky pro lidi, kteří mají horší sluch, ale nejsou ještě úplně neslyšící.

Podle náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové (VČ+STAN) chce kraj do budoucna pro lidi se sluchovým hendikepem dělat ještě mnohem víc, například přeložit své webové stránky do znakového jazyka nebo zaměstnat úředníka, který se českým znakovým jazykem dorozumí a bude moct sloužit jako tlumočník pro neslyšící návštěvníky úřadu.

„Mohli bychom tak na úřadě využít jednoho z budoucích absolventů Vyšší odborné školy ve Štefánikově ulici, která už druhým rokem nabízí obor tlumočník do českého znakového jazyka,” říká Berdychová. Obor si škola společně s krajem, pod který spadá, před dvěma lety doslova vybojovala. V příštích letech by z ní měli odejít první absolventi, kteří mohou pracovat jako tlumočníci do znakové řeči v různých oborech.

Na škole v současné době studuje 28 studentů v každém ze dvou ročníků. Podle ředitelky školy Ivy Rindové jsou studenti z celé republiky. I tak je v Česku tlumočníků do a z českého znakového jazyka stále nedostatek. Podle odhadů v České republice žije 500 až 700 tisíc lidí s nějakou vrozenou sluchovou vadou. Do tohoto čísla nejsou započítáni lidé, kteří o sluch nebo jeho část přijdou například kvůli věku.

Reklama

Doporučované