Hlavní obsah

Český vynález může změnit sportovní svět. O trénink ve virtuální realitě už se zajímá i NHL

Podívejte se, jak vypadá trénink ve virtuální realitě. Vymysleli ho Češi a s převratnou novinkou chtějí změnit sportovní svět.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kluby zámořské NHL začaly testovat program pro trénink ve virtuální realitě, který jako první na světě vyvíjí malý český tým v čele s tátou malého hokejisty Bobem Tětivou a trenérem Filipem Pešánem. Jejich Sense Arena hlásí vstup silného investora a v říjnu vstupuje na trh.

Článek

Nácvik přečíslení, nahrávek nebo střelby. To vše bez ledu, zato s neomezeným počtem opakování. Že si podobný hokejový trénink neumíte představit? Jen zatím. Možná už brzy bude něco podobného naprosto běžnou součástí sportovního světa. A to díky aplikaci, kterou vyvíjí malý český tým.

Hráče má do prostředí zimního stadionu přenést virtuální realita. Pomocí výkonného počítače, VR headsetu (brýlí pro virtuální realitu) a speciálně upravené hokejky můžou prakticky kdekoliv absolvovat desítky cvičení různých situací. Puky i spoluhráči na ledě kolem něj jsou virtuální.

Nápad přenést ostrý trénink do počítačového světa se zrodil přímo u ledu. Přišel s ním otec malého hokejisty Bob Tětiva a vůbec netušil, jak bude ve světě unikátní. Vymyslet a taky realizovat podobnou myšlenku ještě na světě nikdo nezkusil. Teď se převratná novinka chystá vstoupit na trh. Od října jí budou moct využívat profesionální týmy po celém světě, zájem o ní už projevily i týmy z NHL.

„Můj odhad a vize jsou takové, že do budoucna nebude tak důležitá fyzická zdatnost sportovce, která už se dnes, myslím, skoro zlepšovat ani nedá. Mnohem důležitější bude, co má hráč v hlavě. Jaké má myšlení, jak čte hru. Tenhle nástroj je určený k tomu, abychom mu pomohli,“ říká Tětiva.

Foto: Sence Arena, Seznam Zprávy

Mladí i profesionální hokejisté budou moct brzy trénovat v počítačovém prostředí. Trénink se odehrává na virtuálním ledě slavné Madison Square Garden.

Spolu s ním na vývoji aplikace spolupracuje i hokejový trenér Filip Pešán, vedoucí Katedry pedagogiky, psychologie a didaktiky TV a sportu na FTVS Univerzity Karlovy Tomáš Perič nebo neurologové z Fakultní nemocnice Motol.

Právě díky Pešánovi, jednomu ze spolumajitelů Sense Areny, v České republice už aplikaci v praxi využívají Bílí Tygři Liberec. Extraligový klub nejprve ve virtuální realitě trénoval jen děti, nyní už výkonné počítače pomáhají v rozvoji i profesionálním hráčům A týmu. Jak skutečně takový trénink vypad se můžete podívat ve videu nahoře. Redaktor Seznamu si hokej ve virtuální realitě zahrál už na jaře.

„V každém sportu a v hokeji snad ještě více, je nejdůležitější hráčova hlava. Když má pomalé reakce, špatný prostorový odhad, postřeh, nemůže z něj vyrůst špičkový hráč. To je přesně důvod, proč u nás v Liberci Sense Arenu využíváme. Tisíce opakování konkrétních cvičení, jejichž správné provedení si hráč daleko rychleji osvojí, je unikátní výhodou tréninku ve virtuální realitě,“ líčí nadšeně Pešán.

Možná to zní neuvěřitelně, Češi jsou ale skutečně prvním týmem na světě, který se do vývoje takového tréninkového programu ve virtuální realitě pustil. V malém týmu tak předběhli velké globální hráče. Ve světě profesionálního sportu je totiž virtuální realita zatím zakomponovaná jen prostřednictvím 360stupňových videí, tato technologie je využívaná především v americkém fotbale. Hráči se díky ní učí číst nacvičené akce a signály soupeře. Samotný interaktivní trénink nabízí jako první český vynález.

„Netvoříme počítačovou hru. Není to určené k tomu, aby si děti hrály. Je to k tréninku,“ zdůrazňuje Tětiva. Jak moc může být jeho nápad úspěšný, si poprvé uvědomil na lednovém veletrhu CES v Las Vegas, kde nevšední trénink vzbudil velký ohlas návštěvníků i světových médií. Od té doby Čechům nepřestávají zvonit telefony.

Jen pár dnů poté, co Washington Capitals na jaře vyhráli Stanley Cup, Tětiva v jejich tréninkovém centru prezentoval aplikaci funkcionářům mládežnické organizace Little Caps. První nepřímý kontakt s NHL dopadl úspěšně, manažeři okamžitě chtěli Sense Arenu zakomponovat do své organizace. O pár týdnů později už Češi jednali i přímo s týmem NHL, v rámci development kempu trénovali v jejich programu hokejisté Bostonu Bruins.

Foto: Instagram Bostonu Bruins, Seznam Zprávy

Bob Tětiva v Bostonu prezentuje hráčům a manažerům Bruins trénink ve virtuální realitě.

„Všichni, co to mají na hlavě poprvé, vůbec nečekají, že by něco podobného mohlo být možné. V Bostonu jsme jednali přímo s generálním manažerem klubu, na podzim v tom budeme pokračovat. Příští týden jedeme do Ameriky znovu na jednání s jinými kluby,“ říká Tětiva. Kvůli kontaktům a jednáním otevírá Sense Arena v Americe svou novou pobočku.

Dnes navíc mohl oznámit vstup silného investora. Novým spolumajitelem je internetová firma Miton, jenž v Česku vlastní podíl v mnoha úspěšných projektech jako Rohlik.cz nebo Slevomat. Miton informaci potvrdil v tiskové zprávě.

„V Mitonu se nám na Sense Areně líbí hodně věcí. Produkt, tým, jeho globální ambice i možnost rozšíření na další sporty. S týmem jsme v kontaktu již od jara, a protože je firma úspěšná, rozhodli jsme se do ní investovat stovky tisíc eur. Díky tomu jsme získali menšinový podíl. A protože vizi věříme, chceme firmu v jejím rozvoji podporovat dlouhodobě,“ píše Miton v tiskové zprávě.

Sense Arena se v těchto dnech po téměř dvou letech vývoje chystá vstoupit na trh. Profesionální verze pro hokejové kluby bude komerčně dostupná v říjnu. Ještě před koncem roku by se měla na trhu objevit i osekaná verze pro domácnosti.

Reklama

Doporučované