Hlavní obsah

Cesta k Jadranu je pro Čechy k nesnesení. Na rozžhavených dálnicích trpí v mnohakilometrových kolonách

Experti předem varovali, že Evropu čeká jeden z dopravně nejrušnějších víkendů roku. Může za to zejména začátek školních prázdnin ve dvou německých spolkových zemích, v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku.Video: AP

 

Reklama

Na evropských dálnicích směřujících ze střední Evropy na jih v neděli po sobotním náporu rekreantů dál panuje velmi hustý provoz. Kvůli desetitisícům rodin, které se vydaly na dovolenou k moři nebo zpět domů, se opět na mnoha místech tvoří kolony a řidiči čekají desítky minut zejména u hraničních přechodů a mýtnic.

Článek

V Německu se fronty od rána tvořily zejména na bavorském úseku dálnice A9 v okolí Norimberka a také na dálnici A3 ve směru na Pasov. „V Bavorsku je teď všechno přetížené, i na hranicích je těsno,” varovala v neděli mluvčí německého autoklubu ADAC.

V Rakousku se musejí řidiči obrnit trpělivostí zejména na alpské dálnici A10 vedoucí do Slovinska a na brennerské dálnici A13 ve směru do Itálie.

Stejně jako v sobotu se dlouhé kolony tvoří před tunelem Karavanky mezi Rakouskem a Slovinskem. Ze slovinské strany tam odpoledne stála fronta dlouhá dva kilometry. Řidiči čekali i na slovinské dálnici A1 mezi Postojnou a Lublaní a na hraničních přechodech do Chorvatska, nejdelší čekací doba je dnes na přechodu Starod, kde auta stojí přes hodinu.

V Chorvatsku je velice hustý provoz zejména na dálnici A1, která vede k nejoblíbenějším letoviskům. Kolony se tvořily například v okolí Zadaru a Šibeniku, ale i na mostě spojujícím pevninu s ostrovem Krk. Nejdelší, až čtyři kilometry dlouhá kolona popojíždí podle chorvatského automotoklubu HAK u mýtné brány Záhřeb-Lučko. Stejně dlouhé jsou i fronty u hraničních přechodů Kaštel a Plovanija ve směru do Slovinska.

Experti předem varovali, že Evropu čeká jeden z dopravně nejrušnějších víkendů roku. Může za to zejména začátek školních prázdnin ve dvou německých spolkových zemích, v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku.

Reklama

Doporučované