Hlavní obsah

To nejhorší při cestě k moři čeká řidiče v Česku. Nic horšího než dálnici D1 nepotkáte, říká mluvčí ÚAMK

Rozhovor s mluvčím ÚAMK Igorem Sirotou.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chorvatsko, Itálie a Slovinsko coby nejoblíbenější letní cíle českých turistů. A zároveň jde o země, kam Češi velmi často vyrážejí autem. V létě budou kritické zejména víkendy, vysvětlil ve Studiu TV Seznam Igor Sirota, mluvčí ÚAMK. Evropské autokluby už vydaly varování pro řidiče, že o všech prázdninových víkendech čekají extrémně hustý provoz.

Článek

Řidiči mířící na jih by pak měli počítat s možným zdržením na dálničním prstenci v okolí Vídně a pak na hraničním přechodu mezi Slovinskem a Chorvatskem Macelj.

„Rozhodně bych nevyjel s autem, které není v dobrém technickém stavu,” připomněl mluvčí ÚAMK. Například v Rakousku může řidiče zaskočit kontrola filtru pevných částic. Pokud chybí nebo je poškozený, rakouští policisté nekompromisně pokutují.

Cestu na jih letos neprodraží cena za dálniční poplatky nebo známky, žádná z tranzitních zemí nezdražila. V Rakousku si Češi poprvé můžou koupit i elektronickou dálniční známku. „Řidiči ale musejí počítat s tím, že taková dálniční známka začíná platit až 18. den po nákupu,” vysvětlil Igor Sirota.

Kde tankovat a jestli se smí na jih Evropy převážet benzin v kanystrech, se dozvíte ve videu.

Reklama

Doporučované