Hlavní obsah

Čeští drobní investoři se turbulencí nebojí

Rozhovor s Radimem Krejčím, ředitelem online investiční platformy Portu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Drobní investoři se mohou stát v období silné volatility na burzách tou nejzranitelnější skupinou. O tom, jak zvládají aktuální horskou dráhu na trzích, jsme mluvili s Radimem Krejčím, ředitelem online investiční platformy Portu.

Článek

„Nemůžu mluvit za všechny platformy a investiční produkty v Česku, ale aktuálně zaznamenáváme silný zájem ze strany drobných investorů, ať již stávajících nebo nových. Je vidět, že investoři považují současné turbulence na trzích za investiční příležitost,“ říká Krejčí.

Hodně investorů utrpělo od začátku roku velké ztráty, některé velké české podílové fondy spadly o více než třetinu, ale i tak se drobný investor může bránit nečekaným výprodejům na burzách.

„Na grafu to sice vypadá špatně, když se vám portfolio propadne hodně dolů, ale je to stále jen nerealizovaná ztráta a pro investora s delším časovým horizontem je to spíš vizuální věc, protože akcie jsou historicky v růstovém trendu,“ popisuje Krejčí a připomíná, že to nejhorší, co může drobný investor udělat, je začít panikařit a zbrkle prodávat.

Drobný investor má dnes řadu možností, jak investovat. Většinou začíná u otevřených podílových fondů, ale na vzestupu je takzvané pasivní investování.

„Nesnažíme se spekulovat nebo vybírat konkrétní akcie, ale skládáme pro investory diverzifikovaná portfolia, která jsou složená z burzovně obchodovaných fondů (ETF), přes které se dostanou k tisícovkám akcií, dluhopisů nebo komodit,“ vysvětluje Radim Krejčí a dodává, že dlouhodobě tato strategie vede k lepším výsledkům, je poplatkově levnější a výhodou je také velká likvidita.

Radim Krejčí

Celou svou kariéru zasvětil investování a finančnímu trhu. Začínal jako analytik a junior trader na dluhopisovém trhu, poté více než 12 let působil ve společnosti Patria Finance na výkonných manažerských pozicích. V roce 2014 z Patrie odešel a s kolegy založil Roklen a Fundlift. Startupové byznysové smýšlení a snaha kultivovat zaostalé české investiční prostředí jej v roce 2017 dovedly do WOOD & Company, kde vytvořil Portu, první robo advisory investiční platformu v České republice.

Klíčem k úspěchu při investování je dlouhý časový horizont a ten nejdelší mají děti.

„Hodně využívané jsou v Česku díky státnímu příspěvku stavební spoření nebo spořicí účty pro mládež, ale investiční účty pro děti, které jsou populární třeba ve Spojených státech, tady dlouho nebyly,“ připomíná šéf platformy Portu, která při investování myslí i na děti.

Reklama

Doporučované