Hlavní obsah

Čeští elfové pro Seznam: řetězové e-maily plné lží míří na seniory, odhalení trollové zmlknou

Lživých e-mailů ve schránkách seniorů přibývá.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lživé e-maily zaplavují schránky českých seniorů. A přibývá jich před evropskými volbami. Zprávy jsou proti unijní spolupráci, proti NATO a podporují ruské vidění světa. Často jsou i extremistické a se spoustou urážek vůči – jak sami říkají – pravdoláskařům. Tvrdí to lovci dezinformátorů, kteří si říkají čeští elfové a jejichž aktuální analýzu má Seznam exkluzivně k dispozici.

Článek

„Žádný televizní kanál Tian Wei neexistuje,“ konstatuje devítistránková elfí zpráva, když rozebírá jeden z 95 textů, který v březnu zachytila v síti řetězových e-mailů. Ten tvrdí, že údajný čínský kanál odvysílal rozhovor s předsedou Ligy arabských států, ve kterém Aboul Gheit například „doporučil západním činitelům zkušenost – na vlastní kůži si požádat o azyl v Dohze, Kataru či Saúdské Arábii. A oni by se probrali!, konstatoval předseda Arabské ligy Gheit. Z tohoto pohledu se jeví prakticky všichni arabští uprchlíci migrující do Evropy ekonomickými, protože v případě jejich skutečné nouze by mohli imigrovat i do zemí teritoriálně a kulturně bližších, které k pomoci nakonec i zavazuje jeden z pěti základních pilířů islámu.” Čeští elfové rozhovor dohledali. Nic z uvedeného v něm ale nenašli.

A podobný postup je čím dál častější. Textů přibývá, témata zůstávají. Dezinformace míří nejčastěji proti uprchlíkům, islámu, evropské politice a Evropské unii, domácí politice nebo neziskovým organizacím.

Z osobností jsou to Václav Havel, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek, Tomáš Halík, Zdeněk Bakala, Zdeněk Svěrák nebo Emma Smetana.

Z řetězových e-mailů na Facebook i dezinformační weby a zpět

Zajímavostí je, že to, co koluje v řetězových e-mailech, které si mezi sebou předávají z velké části senioři, kteří mnohdy nejsou aktivní na sociáních sítích, se pak právě ve skupinách s výše zmíněnými tématy objevuje. Největší taková facebooková skupina nese název “Fanklub Tomia Okamury” a má přes 16 tisíc členů.

+1

Elfové jmenují řadu politiků SPD a jejich asistentů, kteří sdílí dezinformace. A pro někoho možná překvapivě k nim přidávají i europoslance za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského.

Zdechovský se pro Seznam ohradil: „Tvrzeni údajných elfů o tom, že jsem dezinformator považuji za lež a vyřizování účtů před volbami za to, že jsem se například zastal kardinála Duky, řidiče Sagana nebo Evy Michalakove. Opakovane jsem nesouhlasil s jejich nálepkami nekterých politiků jako ruských trolů a vyvracel některé jejich nesmyslná tvrzení o pedofílii. Pravidelne jsem v kontaktu s bezpečnostními složkami naší republiky a dalších demokratických států a uvedené informace považuji za nesmyslné.“

Obsah se prolíná taky s tím, co publikuje dvacítka stálic mezi českými dezinformačními weby.

Rozhovor s mluvčím českých elfů Bohumilem Kartousem.Video: Seznam Zprávy

Úspěšní trollové před volbamiLži, a manipulací podle analýzy elfů přibývá před volbami do evropského parlamentu. Ty se uskuteční o posledním květnovém víkendu. Aktivní jsou proto i trollové – falešné profily na Twitteru a Facebooku, které často zaplavují diskuse a agresivně napadají jejich účastníky. Některé z nich, jako třeba Ing. Vítězslava Vackáře, CSc., elfové odhalili. Takové účty pak utichnou.

Kdo jsou Čeští elfovéNa svém Facebooku se popisují takto: Čeští elfové bojují v hybridní válce tam, kde se státu zatím bojovat příliš nechce.Dnes jich jsou desítky a vzájemně se neznají. Komunikují v šifrovaných zprávách a pod služebními čísly. Jsou mezi nimi studenti, lékaři, učitelé, hasiči, podnikatelé, umělci, řemeslníci, vědci, policisté, vojáci. Spojuje je odpor k rozdělování společnosti prostřednictvím manipulací. Chtějí ji proto chránit.

Reklama

Doporučované