Hlavní obsah

Čeští rodiče jsou přepracovaní, nemají čas na děti, které často přetěžují v kroužcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s psycholožkou Václavou Masákovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rodiče na děti nemají čas často ani o víkendech. Rodiny mají málo společných aktivit, změnil se i způsob trávení jejich času. Děti tím trpí, některé mají problémy, tvrdí psycholožka Václava Masáková.

Článek

České matky dětí ve školním věku pracují natolik, že nemají dostatek času na rodinu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu OECD, který si objednal Rodinný svaz ČR. Podle průzkumu mají české ženy téměř nejsložitější pozici ze sledovaných zemí.

Matky v Česku pracují v průměru o několik hodin víc než ty ve Velké Británii nebo ve Švýcarsku. Skoro polovina českých rodičů není spokojená s tím, kolik času dětem věnuje. „Rodiče také hodně dávají už malé děti do kroužků, přitom čas strávený nějakou rodinnou hrou je pro dítě mnohem přínosnější,“ tvrdí psycholožka Václava Masáková.

Podle Masákové se radikálně změnil způsob trávení rodinného času. Za vytížení rodičů může mimo jiné i nedostatek zkrácených pracovních úvazků na trhu - takto pracuje méně než deset procent Čechů.

Jak se projevuje nedostatek času u dětí? A kolik času potřebují školní děti? Jak se jim správně věnovat, jak je nepřetěžovat kroužky? Dozvíte se v rozhovoru s psycholožkou Václavou Masákovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované